Annette’s slagroomsoesjes

Annette’s slagroomsoesjes
Geschikt voor 8 grote soezen, 16 middelgrote, of 32 kleine soesjes

Annekes slagroomsoesjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip: gebruik eventueel wat poedersuiker of gesmolten chocola om te garneren

Ingrediënten en kosten

100 gr bloem € 0,10
75 gr boter € 0,20
150 ml kraanwater
3 eieren € 0,40
pakje klop klop € 0,50
80 ml melk € 0,10
Totaal: € 1,30

Bereiding
Zeef de bloem boven een kom. Snijd de boter in stukken. Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng in een sauspan of pan met dikke bodem het water met de boterblokjes en een mespunt zout aan de kook.

Voeg de bloem in een keer toe als de boter gesmolten is. Blijf roeren met een houten lepel (klontjes bloem tegen wand van pan loswrijven) tot het deeg als bal van de bodem loslaat. Neem de pan van het vuur en laat het deeg iets afkoelen. Klop de eieren met een mixer of garde een voor een door het deeg, tot het deeg stevig en glanzend is.

Bekleed de bakplaat met bakpapier of vet in met boter. Doe het spuitmondje met glad, rond spuitgat in de spuitzak en schep het deeg in de spuitzak. Spuit op enige afstand van elkaar (soezendeeg neemt tijdens bakken in omvang toe) naar keuze grote of kleine bergjes deeg op de bakplaat. Schuif de bakplaat in het midden van oven en bak de soezen in 10-15 min. (klein formaat) of 20-30 min. (groter formaat) lichtbruin en gaar. Open de oven niet tijdens het bakken, om inzakken te voorkomen. Soezen zijn gaar als ze licht en luchtig aanvoelen en gemakkelijk loslaten van de bakplaat.

Schakel de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de soezen 10 min. afkoelen. Pak de soezen van de bakplaat en laat op een rooster verder afkoelen. Van opensnijden gaan grote soezen snel kapot. Knip ze daarom open met een keukenschaar. Laat kleinere soesjes liever heel. Doe de vulling in een spuitzak met een lang, glad spuitmondje, steek deze voorzichtig onderin elk soesje en spuit er wat vulling in. Zowel hartige als zoete vulling is lekker. Bestrooi met poedersuiker of gesmolten chocolade