Over Bijstandsgerechten

Bijstandsgerechten is een initiatief van Merlien Welzijn. Zij is als kind opgegroeid in een eenoudergezin wat rond kwam van een bijstandsuitkering. Intussen heeft zij gestudeerd en heeft al jaren een goed betaalde baan. De passie voor mensen die het met minder moeten doen is altijd gebleven. Na het lezen van de kabinetsplannen van Rutte II, eind 2012, herleefde het idee dat Merlien als kind had (namelijk om gerechten en tips te delen met een ieder die het niet zo breed heeft) weer op. Het zou mensen met een klein budget namelijk knap lastig gemaakt worden die komende regeerperiode.

Merlien Welzijn: “Ik ben maar 1 persoon met een goed idee en met de wil om te helpen. Mijn motto is echter ‘Alleen kan ik veel, maar samen nog veel meer’. Dit motto zou ik graag delen met iedereen die zich geroepen voelt om het verschil te maken. Ik besteed een deel van mijn inkomen al sinds jaar en dag aan anderen. Hetzij door spullen ter beschikking te stellen. Hetzij door mensen eens mee te nemen op een leuk dagje uit, of wat dan ook.

Samen met u zou ik een stapje verder willen gaan. Een website geeft de gelegenheid om 24 uur per dag zaken met elkaar uit te wisselen. Terwijl het voor u bijvoorbeeld de normaalste zaak van de wereld is dat je oud brood gebruikt voor één of ander creatief gerecht, zit iemand anders te tobben en gooit het helaas weg met pijn in het hart, bij gebrek aan inspiratie. Op deze plek kunt u tips met elkaar delen, en slimme gerechten posten. Die gerechten blijven altijd eigendom van uzelf. Ik doe er niets mee. In de budgetkookboeken van Bijstandsgerechten staan alleen mijn eigen recepten.

Bijstandsgerechten heeft geen juridische status en wordt door Merlien als vrijwilliger geleid. De samenwerking met anderen vindt plaats op basis van energie en een gezamenlijke passie. Kleine giften zijn welkom zolang die drempelbedragen bij de Belastingdienst niet te boven gaan. Op deze manier is er een ware Club van Gulle Gevers ontstaan. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden unieke bezoekers de website om inspiratie te vinden of om goede tips te delen.

Heb je mooie budgetrecepten of goede bespaartips? Mail ze gerust. Laten we er samen wat van maken!

Wilt u contact opnemen? Mail dan naar info@bijstandsgerechten.nl

37 gedachten over “Over Bijstandsgerechten

  • Ha Coby, sterkte met de situatie! We moeten een beetje naar elkaar om blijven zien. Vandaar dit initiatief. Fijn dat je er iets mee kan. groeten van Merlien

 1. Hoi Merlien, een tip die ik via de zoekfunctie niet terug kon vinden: omdat ik het jammer vind dat je bij broccoli zoveel weggooit, snij ik vaak de stronk in kleine plakjes. De droge onderkant en harde buitenkant wel verwijderen. De plakjes kun je gewoon meekoken, smaakt ook gewoon naar broccoli :). Ook doe ik ze soms in de vriezer waarna ik ze bijv. als extra groente in de nasi, macaroni of soep verwerk. Qua geld bespaar je misschien niet veel, maar ik vind het gewoon gaaf om het in plaats van weg te gooien, nuttig te gebruiken!

  • Ha Willemien,
   goede tip! Hij staat hier ergens op de website bij een gerecht. Nog niet als losse tip, dus zeker welkom! Dank je wel 🙂
   groetjes,
   Merlien Welzijn

  • Ik bewaar de stronk van de broccoli ook altijd in plakjes gesneden in de vriezer voor pastasaus en soep. Gaat prima. Wil ik als aanvulling toevoegen dat er geen enkele reden is de schil te verwijderen. Deze kun je gewoon eten.

  • Snij ze in dunne plakjes en aardappels in dunneplakjes, uitje beetje knoflook in de pan. Daarna pakje kookroomerbij en een klein beetje kaas, 35 min in de oven en je hebt een heerlijke gratin.

 2. hoi super dat dit bestaat en zou veel meer bekendheid mogen krijgen niet alleen voor recepten maar mss ook in de lesvorm voor mensen die in deze situatie terecht komen zoals basis benodigheden ,seizoen groenten. zou graag helpen …..dit in leven te houden of mss verder erover te brainstormen gezien veel mensen waaronder ikzelf ook echt opnieuw moeten leren om met een budget van 40 pw gezond en gevarieerd te kunnen koken want de 40 euro is natuurlijk niet eens alleenig voor voeding!

  met vriendelijke groet ejansen

  • Ha Erwin,
   het idee bij dit initiatief is dat iedereen een duit in het zakje doet in de vorm van een concreet recept, of een concrete tip. Dus, als jij handige inbreng hebt, die nog niet op de website staat, dan kun je die toevoegen via een contactformulier (onderaan een pagina). Verder staan er in de budgetkookboeken complete aanpakken beschreven. Deze boeken zijn te leen via de bieb, of je kunt ze cadeau vragen eventueel. Ik kijk uit naar jouw mooie bijdragen. Alvast dank! groeten van Merlien Welzijn (initiatiefnemer bijstandsgerechten). ps alleen al dit jaar maakten meer dan 138.000 mensen gebruik van deze website. Uiteraard hoop ik nog veel meer mensen te bereiken, aangezien er 1,5 miljoen mensen in Nederland in armoede leven.

   • Dankjewel voor deze site. Deze biedt meer mogelijkheden om een lekkere en voedzame maaltijd op tafel te zetten met weinig geld.

   • Graag gedaan! Kom zo vaak terug als je wilt 🙂 En mocht je toevallig zelf ook een slim gerecht hebben, dien ‘m dan in via het contactformulier. groetjes van Merlien

 3. Beste Merlien, een idee voor Pinterest. Ik begrijp als dat te veel wordt. Heb zelf geen Facebook of Twitter. Bij pinterest heb je er een breed publiek bij. Gr Marjan

  • Ha Marjan, dat is inderdaad te veel om te managen. Alsnog bedankt voor de tip. Wie weet kan ik er iets mee in de toekomst. groetjes, Merlien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *