Erika’s Franse kipschotel

Erika’s Franse kip
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen
erikas kip
Smaakmakers: peper, bouillonblokjes, knoflook, Provençaalse kruiden, paprikapoeder, laurierblaadje, 0,25l droge witte wijn
Tip: Kruiden die u niet in huis heeft laat u uit het gerecht, of u gebruikt een gelijkwaardig alternatief.
Tip: gebruik een huismerk wijn
Ingrediënten 
4 kippenbouten (circa 1 kilo)
1 grote (winter)peen
400 gr sjalotjes
1 bakje champignons (250 gr)
0,25l droge witte wijn
420 gr rijst
300 gr haricots verts
Bereiding:
Trek een 1/2 liter kippenbouillon van bouillonblokjes. Was en snijd de wortel in plakjes van circa 2 cm. Pel en snipper de sjalotjes. Was de kippenbouten en droog ze goed af. Bijvoorbeeld met keukenpapier. Bestrooi de kip met peper en paprikapoeder. Voeg knoflook en Provençaalse kruiden toe. Indien je verse kruiden gebruikt, zet ze dan vast met een cocktailprikkertje. Bak de kip in een koekenpan om en om aan tot beide zijden bruin zijn.
Pak een braadpan. Voeg de kip toe inclusief het braadvet. Voeg de wijn toe en laat inkoken tot de wijn gereduceerd is tot circa 1/3e. Voeg de wortel, laurierblad en 1/2 liter kippenbouillon toe. Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur sudderen.
Bak de sjalotjes glazig in de koekenpan die eerst voor de kippenbouten gebruikt is. Voeg ze toe aan de kip. Bak nu de champignons even aan met tijm. Voeg ze ook toe aan de kip. Bestrooi het geheel met peterselie.
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Kook de haricots verts met een snufje zout in 6-8 minuten gaar.
Erika over haar gerecht: In plaats van de duurdere haricots verts kun je ook een lekkere frisse (kliekjes)salade hierbij eten. Verse producten(kruiden) hebben áltijd mijn voorkeur. Daarom maak ik zelf een Provençaalse kruidenmix met verse tijm, rozemarijn en marjoraan. Gedroogde kruiden kunnen ook. Eventueel kun je op het laatst wat kook room toevoegen. Behalve als je in olijfolie bakt. Kies liever boter bij dit gerecht. Als de kip in roomboter gebakken wordt smaakt het extra lekker. Kijk uit voor botjes en bon appetit 🙂

3 gedachten over “Erika’s Franse kipschotel

  1. Het gerecht staat nu te pruttelen en het ruikt heerlijk! Ik weet ook zeker dat het ons goed gaat smaken met de aanvullende sperziebonen en pandanrijst 🙂

    Tip: geef bij het kopje ‘bereiding’ aan waarmee jij de producten bakt, maar geef ook aan dat het eventueel ook met andere producten kan (olie, boter o.i.d.). Het klinkt voor de hand liggend, maar mensen hebben graag kant en klare uitwerkingen 🙂

    – Je bent vergeten te melden dat de champignons in plakjes gesneden dienen te worden.
    – Knoflook staat niet vermeld bij de ingrediënten.

    In plaats van alles voor te bakken kan je er voor kiezen om alles te stoven. Dus gewoon ca. 2 uur lekker laten sudderen op laag vuur. Komen alle smaken super naar voren!

  2. Dit is nu typisch zo’n gerecht waarbij je op allerlei manieren kan variëren, gewoon lekker je fantasie gebruiken.
    In plaats van wijn kan je ook water gebruiken.

    En kip in roomboter gebakken is geweldig, je hebt dan genoeg aan kip, roomboter, kruiden en erwten of erwten met wortelen. De jus giet je over de rijst.

Laat een antwoord achter aan Marie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *