Sandra’s andijvieschotel met brie
Geschikt voor 6 personen
Smaakmakers: 2 tenen knoflook of knoflookpoeder, zout, nootmuskaat, gehakt kruiden
Tip: ‘snufje’ is de aanduiding voor een hoeveelheid die tussen duim en wijsvinger past
Ingrediënten
2 kroppen andijvie (circa 1 kilo)
3 uien
400 gram gehakt
1,5 kilo aardappelen
3 dl melk
200 gram brie
Paneermeel
Bereiding:
Schil de aardappelen en snijd in stukken. Snijd verse andijvie in reepjes. Pel en snipper de ui. Snijd de brie in plakken. Pers de teentjes knoflook. Kook de aardappelen met een snufje zout gaar in een pan met water. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Roerbak de ui en knoflook in wat boter. Voeg de andijvie toe en roerbak voor ongeveer 3 minuten. Rul het gehakt met wat gehakt kruiden bruin. Maak een puree van de aardappelen met de melk en nootmuskaat. Schep de andijvie in een grote ovenschaal. Schep daarop het gehakt en daarop de aardappelpuree. Bedek de schaal met paneermeel en de schijven brie. Bak de schotel 10 tot 15 minuten tot de brie een mooi kleurtje heeft.
Ik heb hem opgeslagen, klinkt heel goed. Ook dat wokken klinkt goed. Ik hou niet echt van gekookte groente, maar ik kan het eens zo proberen. Stom dat ik daar nooit aan gedacht heb
Persoonlijk ben ik gek op kaas, vind t alleen toch wat vet in dit recept. Gewoon weglaten. En t gehakt rullen met n flinke schep sambal. Brandal bv en wil je wat zouter oelek. Sowieso kan je met andijvie makkelijk wokken: ui, champignons, paprika, knoflook, sambal. Wokken en eten met eiermie. Een dagje vleesloos kan ook geen kwaad. En duur is t niet 🙂
Ha Detszky, als het om verzadigd vet gaat moet je uitkijken voor ongunstige gezondheidseffecten. Behalve in geharde boter zit het ook in allerlei ‘volle’ producten. Ook in kaas zit verzadigd vet. Kaas heeft echter ook vele andere goede eigenschappen. Met mate kaas eten past in een gezonde leefstijl. Voor alles geldt inderdaad: geniet, maar met mate 🙂 groetjes, Merlien Welzijn (initiatiefnemer Bijstandsgerechten)
Voor wie geen andijvie lust het kan behalve met witte kool wat ik als tip op facebook zag ook met prei,witlof, spinazie of welke groente er ook maar in het seizoen is.
Ja! Die ga ik zeker proberen! Enneh, doe het gewoon allemaal door de helft, dan is het precies genoeg voor ons!