Sandra’s pilav

Sandra’s pilav
Geschikt voor 2 volwassenen

sandraas pilav

Smaakmakers: ketjap, sambal, paprikapoeder
Tip: koop groenten in het seizoen op de markt, bij de Turkse groenteman of in de aanbieding bij de supermarkt. Het paprika seizoen loopt van mei tot oktober. Prei is het hele jaar verkrijgbaar, waarbij de winterprei van nature dikker is dan de zomerprei
Tip: let u op uw suikerinname? Neem dan liever ananas wat geconserveerd is in water of in het sap van de ananas zelf.

Ingrediënten
250 gram rijst
200 gram kipfilet
2 paprika´s (circa 300 gr)
2 uien
1 prei (circa 100 gr)
230 gr ananas op sap
1 blikje tomatenpuree

Bereiding:
Snijd de kipfilet in blokjes. Giet een beetje ketjap, een beetje sambal en paprika poeder in een bakje en marineer de kipblokjes hierin. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes. Pel de ui en snijd deze fijn. Maak de prei schoon en snijd deze in ringetjes. Laat de ananas uitlekken boven een bakje (de sap heb je nog nodig). Snijd iedere ananasschijf  in 12 stukjes.

Verhit wat olie in een pan en roerbak de kipblokjes knapperig en bruin. Voeg de ui, paprika en prei toe en roerbak tot de groenten gaar zijn.

Doe de inhoud van het blikje tomatenpuree in de pan en voeg het sap uit het blikje ananas toe. Breng op smaak met paprikapoeder. Voeg eventueel wat water toe als u de saus nog te dik vindt. Laat het geheel nog even doorwarmen. Haal de pan van de kookplaat af. Voeg nu de stukjes ananas toe. Schep de rijst op een bord, of stort het in een leuk vormpje. Schep de groenten, kip en ananas met saus om de rijst heen.

Sandra over haar gerecht: vegetariërs kunnen ook tofu of Quorn blokjes gebruiken. Deze zijn alleen duurder. Een klein blikje ananas is in verhouding duurder dan een groot blik ananas. Als je dit recept voor meer personen maakt is het daarom in verhouding goedkoper. Ik neem altijd een groot blik ananas ringen (daar zitten er een stuk of 12 van in). Ik bewaar altijd 4 ringen van de ananas (in aluminium folie) tot de volgende dag. Daar maak ik mini pizza (0,90) mee voor de lunch. Daarvoor heb je nodig: 2 pita broodjes € 0,10 (een pak met 10 stuks kosten circa € 0,50 bij de Lidl), beetje ketchup, Italiaanse kruiden, bieslook, 2 grote plakken kaas € 0,30, de 4 bewaarde ananas ringen. Snijd het pita broodje door midden. Meng de ketchup met wat Italiaanse kruiden en wat bieslook. De beide pita helften bestrijken met het ketchup mengsel. Op beide helften een ananasring leggen. Een plakje kaas in tweeën snijden en op de pita helften leggen. In een droge pan op matig vuur bakken tot de kaast gesmolten en gekleurd is.

10 gedachten over “Sandra’s pilav

  1. Leuk recept, hoewel verse ananas in het seizoen natuurlijk lekkerder is (als je van fruit in je eten houd). Dit is verder natuurlijk geen Riz Pilav, dit is namelijk rijst die in de oven gegaard wordt. Bewaar (of bereid) daarnaast nooit een gerecht met zuren in aluminium folie, dit lost het aluminium namelijk op. Dus inderdaad ook niet in het blikje bewaren. Plastic folie of tupper ware is beter.

    • Oh ja, als je dus aluminium folie in een recept nodig hebt waar ook zuur in zit (vis met citroen uit de oven “en papilotte”), gebruik dan bakpapier.

    • Ha Edje, nuttige tip over de aluminiumfolie! Het staat je vrij om een budgetgerecht voor riz pilav in te dienen. We zien jouw bijdrage graag tegemoet. 🙂 groetjes van Merlien Welzijn

  2. ik maak het meestal met gehakt en perzik, maar inderdaad erg lekker, ook voor kinderen die geen fan van rijst zijn, door de zoetige saus erdoor te doen vinden ze het erg lekker

Laat een antwoord achter aan wil Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *