Annekes spaghettipompoen aglio e olio

Annekes spaghettipompoen aglio e olio
Geschikt voor 2 volwassenen

Smaakmakers: 2 teentjes knoflook, circa 3 eetlepels (olijf)olie, indien nodig meer

Tip 1:
peterselie kun je gemakkelijk zelf telen in een pot of in de tuin. Gebruik een kontje met wortels

Tip 2: Leg de pompoen in een schaal of op een opgerolde theedoek zodat hij niet weg rolt als je werkt. Zo test je of de pompoen gaar is: Trek met een vork aan het vruchtvlees. Als het gemakkelijk los komt dan is het gaar. Zo niet dan de baktijd verlengen.

Ingrediënten
1 Spaghettipompoen
1/2 bus Parmezaanse strooikaas
1/2 bosje verse peterselie

Bereiding
Verwarm de over voor op ongeveer 180 graden. Snijd de pompoen in de lengte door midden. Schep alle zaden eruit. Leg de twee helften met de platte kant op de rand van een ovenschaal en giet tot een cm diep water in de schaal. Of zet een ovenschaal op de bodem van de oven (of op de onderste bakplaat) en leg de pompoen met de platte kanten op een bakrooster vlak boven de ovenschotel. Hierdoor stoomt de pompoen en bakt hij tegelijk. Bak de pompoen ongeveer 40 minuten.

Pel, snijd of pers ondertussen de knoflook, bak die in een laagje olie in een koekenpan. Als de knoflook begint te bruinen kan de pompoen erbij. Bak eventjes en schep om zodat de olie goed verdeeld raakt over het gerecht. Voeg indien nodig extra olie toe. Snij of knip de peterselie klein en verdeel over het gerecht, en strooi tenslotte de kaas erover.

Anneke over haar gerecht: Je hebt hiervoor een spaghettipompoen nodig, die zijn heel kort in het seizoen. Buiten het seizoen zijn ze niet of nauwelijks te krijgen. Ik heb ze gezien bij de Jumbo en de AH, verder eigenlijk nergens. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en geschikt voor mensen die glutenvrij eten. Let op: de pompoen smaakt natuurlijk niet naar spaghetti 😉

Officieel moet er echt alleen maar knoflook en olie bij dit gerecht, maar ik vind het lekkerder om de peterselie en kaas toe te voegen. Maar zonder kan dus ook. Als je gewone pasta gebruikt in plaats van de pompoen heb je geen groenten, en zou je er een salade of iets dergelijks bij moeten eten om toch voldoende groenten binnen te krijgen.

Je kan eventueel spekjes aan het recept toevoegen. Als je dat doet, bak de spekjes dan eerst zodat ze lekker knapperig worden. Voeg later pas de knoflook toe. Eet smakelijk!