Cindy’s bloemkoolstamppot met een speklapje

Cindy’s bloemkoolstamppot met een speklapje
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Smaakmakers: 4 teentjes knoflook, peper, zout, nootmuskaat, kerrie

Tip: Jus kun je zelf maken. Na het bakken van vlees blijft er vleesvocht/baksel achter in de pan. Blus dat af met een kopje bouillon. Voeg dan telkens, al roerend, een klein beetje bloem toe tot de gewenste dikte bereikt is. Voeg dan heet water toe om de jus te lengen en laat goed doorkoken. Zet dan de hittebron uit en laat nog zeker 20 minuten staan. U kunt op deze manier tot wel 1,5-2 liter jus maken. Genoeg om in te vriezen! Ontdooi en verwarm in een kleine pan telkens de benodigde hoeveelheid jusblokjes

Ingrediënten 
1 flinke bloemkool met blad
5 speklapjes

Bereiding:
Haal de speklapjes een half uurtje vooraf uit de koelkast, dep droog en kruid met wat peper en zout. Bak op hoog vuur in 2-3 minuten bruin. Zet de hittebron laag en bak rustig door, onder regelmatig keren gedurende circa 15-20 minuten.

Verwijder de bloemkoolbladeren van de bloemkool, was ze en snijd ze fijn. Snijd de bloemkool in stukjes en kook gaar in 10-12 minuten. (Controleer tijdens de kook door met een vork in de bloemkool te prikken of de bloemkool gaar is). Bak de bloemkoolbladeren 8-10 minuten gaar in een wok. Voeg de geperste knoflook toe en roerbak nog 3-4 minuten. Stamp de bloemkool en breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en eventueel kerrie. Roer de bloemkoolbladeren door de stamppot.

Cindy over haar gerecht: Mijn zoon vindt het lekkerder als ik wat spekjes, doperwten en aardappelpuree toevoeg aan de stamppot.