Linda en Sergio’s gebraden kip met aardappelen en bonen

Linda en Sergio’s gebraden kip met aardappelen en bonen
Geschikt voor 2 volwassenen
Smaakmakers: 4 tenen knoflook, zout en peper
Let op: De recepten van Linda en Sergio gaan uit van meerdere kleine maaltijden per dag, waarbij bij elk gerecht groente wordt toegevoegd (ook dus bij het ontbijt en/of lunch)
Tip 1: teel zelf knoflook op balkon of in de tuin. Plaats uitgelopen teentjes bij voorkeur in augustus/september in de grond. Gebruik hiervoor biologische knoflook. Heeft u geen verse knoflook in huis? Dan is knoflookpoeder een prima alternatief.
Tip 2: Gebruik deze tool van het Voedingscentrum om te ontdekken met welke exacte hoeveelheden u zou kunnen koken om kliekjes te voorkomen. Hoeveelheden bijhouden in een schriftje werkt ook goed!
Tip 3: koop de aardappelen goedkoop in door bijvoorbeeld een verpakking van 5 kilo te kopen
Tip 4: Over het braadhaantje. Bereid alles, maar gebruik alleen de borstfilets voor dit recept.
Tip 5: Over de sperziebonen. Bereid alles, maar gebruik de helft voor dit gerecht
Ingrediënten

1/2 braadhaantje
250 gram sperziebonen
3 middelgrote (circa 300 gram) aardappelen

Bereiding:

Pel de knoflookteentjes en snijd ze in plakjes. Maak inkepingen in de borstdelen van de kip. Doe de knoflook hierin. Bestrooi de kip met zout en peper. Bak de kip aan beide zijden in 10-12 minuten licht bruin in een braadpan. Laat de kip ongeveer 30 minuten garen (af en toe keren).

Boen de aardappelen en snijd ze in plakken van circa 1 centimeter. Haal de kip uit de pan, houd de kippenpoten en vleugels apart en been de rest uit. Voeg aan het bakvet van de kip de aardappelen toe. Stoof de aardappelen beetgaar in circa 8-10 minuten. Voeg de kip weer toe en laat alles nog circa 4-6 minute  nagaren.

Kook de boontjes in 8-10 minuten gaar en giet af.

Linda en Sergio over hun gerecht: Vries de helft van de gekookte boontjes in. Hier maken we later in de week een éénpansgerecht met aardappelen en uitgebakken spekjes mee. De poten kunnen in de koelkast, de vleugels kun je het beste in de vriezer leggen. Gooi het kipkarkas niet weg. Het karkas koken we later in dezelfde week uit om een heerlijke bouillon van te maken én het karkas gaan we pluizen. Het zal je verbazen hoeveel vlees hier nog uit komt! Voor dit recept en meer kun je ook een kijkje nemen op onze blog