Lisette’s Indonesische zuurkoolschotel

Lisette’s Indonesische zuurkoolschotel
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Smaakmakers: snufje zout, scheutje ketjap manis, 2 knoflookteentjes

Ingrediënten
1 kilo aardappels
750 gram zuurkool naturel
500 ml appelsap
150 gram spekjes
250 gram half om half gehakt
1 grote ui
1 zakje (Inproba) nasi goreng kruiden
1/2 blik ananasstukjes
scheutje melk
100 gram (Zaanse Hoeve) pittige geraspte oude kaas

Bereiding
Pel en snipper de ui. Pel en pers de knoflook. Laat de ananas uitlekken. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze met een snufje zout in circa 18-22 minuten gaar. Doe de zuurkool in een vergiet en laat uitlekken. Kook circa 18-22 minuten in de appelsap en laat wederom uitlekken. Bak de spekjes uit in een koekenpan. Voeg gehakt toe en bak rul. Voeg de ui en knoflook toe en fruit aan met de hittebron op een middenstand. Voeg de nasikruiden en ketjap naar smaak toe.

Pak een ovenschaal. Leg het gehakt eerst in de schaal. Leg daar de zuurkool op. Daarbovenop de ananas. Hier bovenop de aardappelpuree en als laatste de kaas.
Bak de zuurkoolschotel in een oven op circa 200 graden tot hij een mooi bruin korstje heeft.

Lisette over haar gerecht: Als je van pittig houdt kun je nog wat sambal toevoegen aan het vlees. Doe dat voordat je de nasikruiden toevoegt. Sambal kan erg zout zijn, je hebt dan minder van de nasikruiden nodig. Dit is ook lekker met stukjes Goudreinet in plaats van ananas.

Voor een vegetarische variant kun je het gehakt en de spekjes vervangen door vegetarische producten. De Vegetarische slager heeft “rul gehackt” en “gerookte spekjes”.

Van de overgebleven ananas en geraspte kaas kun je de volgende dag een pizza Hawaii maken met pannenkoekenbeslag van 1 ei, melk, bloem en zout en een paar plakjes ham. Eerst de kaas knapperig bakken in de pan, ham op de kaas leggen, ananas op de ham leggen en het beslag er overheen gieten. Als de bovenkant gestold is de pannenkoek omdraaien en die kant ook bruin bakken.