Martines couscous met groenteballetjes en naanbrood
Geschikt voor 2 volwassenen
Smaakmakers naan brood: zout, 1,5 tl gedroogde koriander, 1tl knoflookpoeder, 1/2e tl peper
Ingrediënten voor het naan brood
75 ml melk, lauwwarm
1 tl (circa 2 gram) gedroogde gist
250 gram bloem
1/2 tl bakpoeder
100 gram yoghurt
Bereiding naan brood
Pak een grote kom en meng de bloem, zout, bakpoeder, gist, koriander, knoflook en peper. Voeg yoghurt toe en kneed een minuut of 5 tot een mooi soepel deeg.
Vet een andere kom in met wat olie. Maak een bal van het deeg en leg in de kom. Dek de kom af en laat het deeg 45-60 minuten rijzen op de verwarming tot het in volume verdubbeld is. Verwarm de oven voor op 250 (met bakplaat erin).
Kneep het deeg nog een goed door en verdeel in 4 delen. Rol de delen zo dun mogelijk uit in een langwerpige ovale vorm.
Plaats een vel bakpapier op de hete bakplaat. Bak per brood in 5-7 minuten gaar.
Smaakmakers couscous: verse munt, peper en zout, 1tl gedroogde koriander
Ingrediënten voor de couscous
200 gram couscous
1/2 (circa 250 gram) courgette
1 grote tomaat
1 ui
50 gram rauwe (Lidl) cashewnoten
Bereiding couscous
Pak een ovenschaal en vet in met wat olie. Pel en snipper de ui. Was de tomaat en snijd in plakjes. Was de courgette en snijd in plakjes. Doe de courgette, tomaat, ui, cashewnoten in de ovenschaal en voeg zout, peper en koriander toe. Besprenkel met een scheutje olie. Laat circa 20 minuten garen in de oven. Bereid de couscous volgens de aanwijzing op de verpakking. Meng na het verstrijken van de kooktijd wat gedroogde koriander en gehakte munt er doorheen.
Smaakmakers groenteballetjes: 2 teentjes knoflook, tijm, rozemarijn, 1 laurierblaadje, zout, peper
Ingrediënten voor de groenteballetjes
1 ui
150 gram Heinz Tomato Frito (tomatensaus)
5 vega groenteballetjes
Bereiding groenteballetjes
Pel en snipper de ui. Pel en pers de knoflookteentjes. Fruit ui en knoflook circa 2-3 minuten in een pan tot ze glazig zijn. Pak een ovenschaal en voeg de ui en knoflook toe. Voeg de tijm, rozemarijn en laurier toe. Roer de Tomato Frito saus erdoor. Voeg naar smaak peper en zout toe. Laat circa 5-6 minuten in de oven warmen. Voeg de groenteballetjes toe en laat circa 20 minuten gaar stoven.
Smaakmakers yoghurtdip: 2 teentjes knoflook, peper, verse munt
Ingrediënten voor de yoghurtdip
200 gram yoghurt
1/5 (circa 250 gram) komkommer
1tl citroensap
Bereiding yoghurtdip
Was en rasp de komkommer. Pel en snipper de knoflook, Meng de komkommer, knoflook en yoghurt. Maak af met munt, citroensap en peper.
Martine over haar gerecht: Het lijkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk vooral een kwestie van ingrediënten wassen, snijden en mengen. Laat het naan brood afkoelen voordat je het gaat eten. Serveer het met de yoghurtdip. Mix de couscous met de ovengroenten en serveer met de groenteballetjes in tomatensaus. In plaats van yoghurt kun je ook kokosmelk gebruiken. Dan wordt het recept wel iets duurder. De groenteballetjes zijn eigenlijk al kant en klaar. Je kunt ze bij diverse supermarkten kopen. Ik kies zelf bij de bereiding voor volkoren bloem en voor lactose vrije melk en yoghurt. Smakelijk eten!