Myriam’s bio tips

Myriam’s bio tips

Myriam stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de ingrediënten die zij gebruikt. Ze eet het liefst biologisch. Met onderstaande tips legt zij uit hoe zij op diverse fronten bewust met de portemonnee omgaat terwijl ze biologisch, lekker en gezond blijft eten:

 1. Als je ergens in de buurt een boer hebt is dat nog goedkoper dan de markt. Ik heb gelukkig dichtbij een boer waar we in het seizoen aardappels en appels kopen en eieren van vrije kippen. 6 kilo aardappels kost bij hem hooguit 3 euro, een kilo (verrukkelijk verse) appels kost 0.60 cent en eieren een paar dubbeltjes. Alles onbespoten. Ik koop 20 kilo appels en maak potten appelmoes en gedroogde appelschijfjes voor in de winter.
 2. Bij ons staan ook walnotenbomen, hazelnotenstruiken en soms een kersenboom, appelboom en bramenstruiken. Brandneteltoppen en paardebloemblad zijn ook heel gezond. Let wel op dat er geen hondje tegenaan geplast kan hebben of dat er met landbouwgif gespoten is. Goed wassen.
 3. Wat ik vaak doe bij het boodschappen een gratis kopje koffie bij de AH. Dat scheelt ook weer, en lekker stukjes kaas proeven neemt de ‘koophonger’ weg
 4. Vis het internet bestellen bespaart honderden euro’s per jaar. Dit geldt niet alleen voor rijst, maar ook voor couscous, quinoa en havervlokken. Heb je een meevaller of wat spaargeld?Investeer het dan in jouw eigen gezondheid.
  1. Ik vergelijk kiloprijzen, koop zo groot én gezond mogelijk in en bouw voorraad op. Bio is duur maar via BiologischeToko scheelt het veel. Gratis thuis v.a. € 60,-:
  2. 25 kilo zilvervliesrijst bij de Toko = € 69 = € 2,76 per kilo 1 kilo Zilvervliesrijst bij Ekoplaza = € 3,69. Verschil = € 0,93 per kilo
  3. Op 25 kilo scheelt dat € 23,50
  4. Bij de AH kost: 1 kilo bio-zilvervliesrijst = € 3.22 (duurste) 1 kilo niet-bio zilvervliesrijst = € 2.15 (goedkoop maar bespoten, minder mineralen en vitaminen)
  5. Als je een kleine portemonnee hebt is een huisdier duur, zeker als je speciale voeding nodig hebt (anti-allergie en anti-artrose). Via Brekz.nl betaal ik voor 12 kilo € 20,00 minder dan bij de dierenarts.
  6. Tandpasta. Paradontax is goed maar duur. Een aanbieding van de voordeeldrogist scheelde €1 per tube. Dit heb ik meteen voor een jaar besteld.
 5. Ik hou zelf erg van raapsteeltjes en dan van de bio-winkel, maar dat is wat duurder. De ongebruikte wortelstronkjes zet ik eerst een paar dagen in water en dan in de aarde. Zo heb ik verder de hele zomer gratis raapsteeltjes. Misschien kan dat met bleekselderij ook?
 6. Een kleine tip over theezakjes. Ik hang 1 theezakje in een thermoskan en vul die met kokend water. Door steeds kokend water aan te vullen is er de hele dag (of langer) thee van 1 zakje i.p.v. 2 of 3 kopjes. Je krijgt echt veel meer thee zo. Geen grote besparing natuurlijk maar toch. De kringloop heeft regelmatig (grote) thermoskannen met druksysteem. Kosten: circa € 2,50. Dat is nog makkelijker