Nienkes Mediterrane aardappelsoep
geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen
Smaakmakers: 2 tenen knoflook
Ingrediënten
1 kg aardappels
2 bouillonblokjes
2 uien
450 gram diepvries bladspinazie
250 gram chorizo
300 gram wortel
Bereiding
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van circa 2 cm. Snijd de uien fijn en pers de knoflook uit en voeg toe aan de aardappels. Doe dit samen met de bouillonblokjes in een kookpan en voeg kokend water toe tot de aardappels ongeveer 1 cm onder water staan (dit komt niet heel precies). Kook tot de aardappels gaar zijn. Pureer dan de soep met de staafmixer of blender. Mocht u deze niet hebben kunt u ook voorzichtig met een stamppot stamper de aardappels fijn stampen in het water. Snijd de wortels in plakjes en voeg toe aan de soep samen met de bevroren spinazie en laat op zacht vuur ontdooien en gaar worden. Roer dit regelmatig en voeg zo nodig wat extra water toe. Snijd ondertussen de chorizo in kleine blokjes en bak deze op hoog vuur met een scheutje olie kort aan in een koekenpan en laat daarna uitlekken op een keukenpapiertje. Als de wortel gaar is en de spinazie ontdooit is de soep klaar. Verdeel het over de borden en leg de gebakken chorizo er bovenop.
Nienke over haar gerecht: Ik leerde dit gerecht in Portugal van een oude vrouw. Traditioneel heet dit ‘caldo verde’ en wordt het gemaakt met palmkool of boerenkool ipv spinazie en vaak zonder wortel. Deze mevrouw maakte het echter ook zo, waardoor het iets meer toegankelijk is qua smaak en structuur. Het wordt namelijk iets zoeter door de wortel en wat zachter door de spinazie. Voeg naar smaak eventueel wat chili toe.
Nienkes Variatietips: Om goedkoper uit te zijn, kunt u de diepvries bladspinazie vervangen voor diepvries of verse boerenkool (450 gram Dirk), of in het seizoen door verse spinazie. Verse spinazie kookt u het beste niet mee maar roert u op het laatst door de soep. Ook kunt u de chorizo vervangen voor 250 gram salami (worst 500 gram Dirk), voeg dan ook wat (gerookt) paprikapoeder toe. U kunt de wortel ook vast meekoken en pureren, maar wij vinden de extra stukjes wel lekker. De overgebleven olie in de pan kunt u bewaren en over de soepkommen sprenkelen of bewaar het in de koelkast of diepvries als heerlijk kruidige olie voor een volgend gerecht.