Nienkes truffels van koekjes

Nienke’s truffels van koekjes

Truffels van koekjes
16 stuks

Ingrediënten
1 pak (260g) kandijkoek (Bastogne)
80-100g roomkaas/zuivelspread
400g witte chocolade

Bereiding
Maal de koekjes fijn met een keukenmachine of staafmixer of sla ze fijn in een zak of theedoek met bijvoorbeeld een deegroller. Houd 1 grote eetlepel kruimels apart. Meng de rest met de roomkaas. Begin met 80g en voeg eventueel meer toe totdat een deeg, of kleiachtige massa ontstaat die niet te kruimelig of juist te plakkerig is. Zo kunnen eenvoudig goede balletjes gedraaid worden.

Verdeel ‘het deeg’ in twee even grote delen. Verdeel elk deel weer in tweeën. Herhaal dit totdat er 16 even grote delen zijn. Draai hier balletjes van en leg ze op een bord of snijplank. Zet ze vervolgens minstens 1 uur in de koelkast of 15 min in de diepvries. Verwarm intussen de chocolade au bain marie (dus in een pannetje/kommetje hangend boven (maar niet erin) heet water.) Dompel dan 1 voor 1 de balletjes kort onder in de chocolade en haal ze eruit door ze met 1 voor 1 met vork op te scheppen (niet erin prikken). Laat kort de chocolade uitlekken boven de pan en leg het balletje dan op een bord. Sprenkel er een klein beetje koekkruimels over. Herhaal deze stappen tot alle balletjes klaar zijn. Laat ze afkoelen en bewaar ze in een afsluitbaar bakje in de koelkast.

Nienke over haar gerecht: Gebruik 2,5 tot 3 keer meer koekjes als roomkaas. Dus, gebruik op 3 delen koekjes ongeveer 1 deel roomkaas. Je kunt ook andere dan Bastogne koekjes gebruiken. Denk aan speculaasjes, Oreo’s, chocolate chip koekjes, stroopwafels. Let er wel op dat minder roomkaas nodig is als koekjes met een vulling gebruikt worden. Het werkt het makkelijkst om de bolletjes met chocolade op een bord met bakpapiertje te leggen zodat ze niet vastplakken. Natuurlijk kunnen ook andere chocolade soorten gebruikt worden. Om te strooien kan in plaats van koekkruimels ook hagelslag of bijvoorbeeld Sprinkels gebruikt worden. Nog een andere variatietip is om in plaats van balletjes te draaien het deeg uit te steken met een vormpje. Wil je het helemaal feestelijk aanpakken, dien de truffel koekjes dan op in mini muffin papiertjes. Deze zijn verkrijgbaar bij o.a. Wibra. Eet smakelijk en vooral ook veel plezier!