Paasbrood à la Marlous

Paasbrood à la Marlous
1 brood + 10 haasjes

marlous's paasbrood

Smaakmakers: 2 theelepels (circa 20 gr) zout

Tip: alle producten zijn van het budgetmerk AH Basic

Ingrediënten en kosten:
800 gram bloem € 0,40
300 ml lauw water
1 zakje (3 stuks) droge gist € 0,49
100 gram suiker  € 0,10
2 eieren € 0,30
100 gram boter/margarine € 0,45
eventueel 10 gewelde rozijnen € 0,10
Totaal: € 1,84
Bereiding:
Begin met het gistmengsel. Meng de gist, suiker en een beetje van het water (50 a 60 ml) en laat het 5 minuten staan op kamertemperatuur.
Meng ondertussen meel en zout in een ruime schaal, maak een kuiltje in het midden en doe daar de eierdooiers, de vloeibare boter/margarine, het gistmengsel en de rest van het water bij. Beetje voor beetje. Meng alles met de handen of een vork door steeds een beetje meel naar het kuiltje toe te werken en daarna alles met de handen tot een bal te kneden.
Kneed het deeg op een met bloem bestoven aanrecht tot een soepele bal. Leg hem in een schaal, bedek met een natte theedoek en laat minstens 1 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.
Kneed nogmaals krachtig ( ongeveer 10 minuten met de hand ) en laat weer rijzen tot dubbel volume (1 á 2 uur)
Kneed nogmaals krachtig en verdeel het deeg in tweeën. Daarna 1 deel weer in 3 gelijke delen. Rol ieder deel op een met bloem bestoven aanrecht tot slangen van ongeveer 35 cm. Druk de uiteinden van 3 slangen op elkaar en vlecht tot een mooi brood

Het andere deel, voor de haasjes in 10 gelijke stukken delen. Voor 1 haasje verdeel je 1 stuk weer in drieën: een groter stuk voor het lijf, een iets kleiner stuk voor het hoofd en een klein stukje voor de oren. Rol vervolgens van het grootste stukje een strengel en rol deze op tot een rondje, plak vast met water. Maak voor het hoofd een bolletje en duw plat, plak met water aan het lijfje. Maak een soort peer vorm voor de oren, duw plat en knip in tweeën.  Plak onder het hoofdje vast met water. Voeg eventueel een geweld rozijntje toe als oog.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de haasjes in circa 15 minuten bruin op een met bakpapier beklede plaat.
Leg het gevlochten brood (Challah) op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het met eiwit en laat nog ongeveer een uur rijzen. Bestrijk het deeg nogmaals voorzichtig met eiwit. Laat ongeveer 25 minuten bakken totdat het brood goudbruin is.
Marlous over haar gerecht: Als je de deegbal wil laten rijzen, dan kan dat ook in een oven.  Op 50 graden. Beslist niet warmer, anders gaat de gist dood. Houd ook in de gaten dat de theedoek vochtig blijft. Bij het vlechten kun je naar Joods gebruik kiezen voor 12 knopen. Die staan dan voor de 12 stammen. Zorg ervoor dat de haasjes overal even dik zijn, zodat het gelijkmatig bakt. Op het moment dat je het gevlochten brood voor de 2e keer met eiwit bestrijkt kun je het bijvoorbeeld ook sesamzaadjes of maanzaadjes bestrooien.