Antoinettes chacha

Antoinettes chacha (Japanse gebakken rijst met tofu en kip)
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Smaakmakers: peper en zout naar smaak, snufje chillipoeder, scheutje japanse sojasaus, snufje knoflookpoeder, theelepel geroosterde sesamzaadjes

Tip 1: een snufje is de hoeveelheid die je tussen duim en wisvinger kunt houden. Een scheutje is circa 30 mililiter (circa 2 eetlepels)
Tip 2: rijst wassen gaat als volgt: doe de rijst in een pan. Voeg water toe. Roer er met de vingers doorheen. Giet het troebele water af. Herhaal dit tot het water helder is.
Tip 3: exacte hoeveelheden kun je het beste tegen sluitingstijd op de markt kopen. Een alternatief is groot inkopen. Doe dit alleen als de producten thuis goed bewaard kunnen worden. Dan levert het een extra kostenvoordeel op.
Tip 4: dit gerecht heeft bijna 1 kilo groenten. Een echte energie boost dus!

Ingrediënten

420 gram zilvervliesrijst
1 prei (circa 110 gram)
1 wortel (circa 100 gram)
1/2e Chinese kool (circa 600 gram)
125 gram champignons
1 bosje lenteui
1 rode peper
200 gram kipfilet
200 gram tofu

Bereiding:

Was de rijst en bereid het volgens de aanwijzing op de verpakking.

Snijd de prei in ringen, spoel schoon en laat goed uitlekken. Schrap de wortel schoon en snijd in dunne plakjes. Snijd de Chinese kool in dunne repen (halveer de repen eventueel als ze te lang zijn), spoel schoon en laat goed uitlekken. Wrijf de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Was de lenteui en snijd in zeer kleine ringetjes. Verwijder de zaadlijst uit de peper en snijd in zeer kleine stukjes. Snijd de kip in kleine blokjes. Haal de tofu uit de verpakking.

Pak een ruime pan of wok en roerbak de kip tot deze lichtbruin is. Voeg alle groenten, de rode peper en de tofu toe. Roerbak het geheel gedurende 4-5 minuten. Voeg de gekookte rijst toe en bak onder voortdurend omscheppen nog circa 3-4 minuten mee. Zet de hittebron op de laagste stand. Voeg peper/zout, chillipoeder, Japanse sojasaus en knoflookpoeder toe. Schep alles goed door elkaar.

Dien de chacha op en garneer met de lenteuitjes en sesamzaadjes

Antoinette over haar gerecht: eigenlijk heb je voor dit gerecht Japanse paddenstoelen nodig, maar die zijn best duur. Champignons smaken er net zo lekker bij en zijn veel goedkoper! Wij eten dit vaak met misosoep. Japans tafelzuur hoort er eigenlijk ook bij. Je kunt dat gemakkelijk zelf maken door stukjes wortel, komkommer, augurk en zilveruitjes enkele uren in een mengsel van azijn en citroen te laten trekken. In plaats van kip kun je bijvoorbeeld ook zalm gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *