Astrids wortel tips

Astrids wortel tips

Wortels zijn in het seizoen behoorlijk gunstig geprijsd en ze zijn super gezond!

Variëren met wortel
Ik heb standaard een bak met winterwortelen in huis (Lidl 1kg € 0,69) Hiermee kun je namelijk eindeloos variëren en aanvullen. Het fijne is dat je dezelfde (goedkope) groente op verschillende wijze kunt bereiden. In de oven besprenkeld met een beetje olie, geeft een heel ander effect dan dezelfde groente in de wok of dezelfde groente koken. Gekookte groente met een beetje jus smaakt anders dan dezelfde gekookte groente opgerold in een (zelfgemaakte) wrap (waarvan ik het recept op deze site gevonden heb). Ook variëren met kruiden geeft een andere smaak aan gerechten. Mexicaanse kruiden of Italiaanse kruiden aan je wokgroenten toevoegen geeft een geheel andere smaak beleving.

Wortel rauwkost salade:

Snijd de wortel in hele kleine stukjes. Klein handje rozijnen toevoegen en een klein scheutje olie. Nachtje laten staan, zodat de smaken in trekken en de volgende dag kan het zo mee naar je werk.

Hutspot
Gebruik 2 wortels (circa 180 gr) en 1 ui per persoon te nemen. Snijd de wortel in dunne plakjes en de ui in stukjes. Bak de ui glazig in wat olie of boter. Kook ondertussen de wortel in water waaraan je een 1/2 tot 1 bouillon blokje hebt toegevoegd. Als de ui bijna gaar is voeg je smaakmakers toe die jij lekker vindt. Bijvoorbeeld: tijm , rozemarijn, knoflookpoeder of gemalen komijn. Als de wortelen gaar zijn, afgieten en samen met de ui fijn stampen tot een smeuïg geheel. Evt een klontje boter of een kloddertje mayonaise toevoegen. Lekker met een saucijsje of een tartaartje (AH 2 stuks € 2,09)

Kliekjes wortel
Wortel is ook lekker bij een (restje) bloemkool (prijs afhankelijk van het seizoen. Diepvries ongeveer € 1.85 voor een zak voor 2 pers.) Wortel in plakjes en de bloemkool in roosjes snijden (ook de stelen kun je goed gebruiken) Koken in water waar je een bouillonblokje aan hebt toegevoegd. lekker met een beetje jus en een rundervinkje (Lidl € 0.85 per stuk).

Wortelovenschotel
doet het ook goed in de oven. Als je restjes groente over hebt zoals een ui, stukje courgette (Lidl € 0.76 voor een hele) champignons (lidl € 0.79 voor een doosje) en dus de wortel, etc. Leg dit op de ovenplaat, besprenkel met olie en diverse kruiden die je lekker vindt zoals tijm, rozemarijn, knoflookpoeder, zout en peper en plaats dit voor 30 minuten in de oven op +/- 200 graden. (Ik heb een elektrische oven, deze verwarm ik nooit voor).

Komkommersalade
Idem als boven. In het seizoen kost een komkommer circa € 0,50. Gebruik 1/4e voor deze salade. Snijd het in kleine stukjes snijden en een kwart (tot een halve) appel (lidl € 1,99 voor 6 appels : 6 = € 0.33 per stuk). Appels kun je natuurlijk ook los op de markt kopen als je wat krapper bij kas zit. Snijd de appel in stukjes. Meng het met de komkommer en voeg wat mayonaise of sladressing (aangelengd met water zie tip elders) toe. Ipv appel kun je ook een ananasschijf op sap in stukjes snijden en toevoegen.

Appelmoes maken:
Gebruik appels die eigenlijk te oud zijn om nog uit de hand gegeten te worden. Dat doen ze in een fabriek ook. Snijd alles in hele kleine stukjes. Met schil is gezonder (als het biologische appels zijn) vanwege het behoud van de vitamines. Zonder schil is aan te bevelen bij appels uit de reguliere teelt. Voordeel is dat de moes sneller klaar is. Zet de appels op in een pan met een klein laagje water. Breng het kort aan de kook en laat het vervolgens circa 30 minuten op laag vuur sudderen tot het zacht en tot moes is gekookt. Als het bijna klaar is een 1/2 eetlepel kaneel toevoegen en naar behoefte een eetlepel suiker.

 

(De hoeveelheden heb ik niet expliciet vermeld omdat je dit heel gemakkelijk naar je eigen behoefte kunt invullen en het net afhankelijk is van wat je nog in huis hebt.)

Eet smakelijk!

3 thoughts on “Astrids wortel tips

  1. Voor de appelmoes gebruik ik t zelfde ik snij ze extra klein + 1 eetlepel water en doe ze in een (tupperware) magnetronbakje dan zet ik m in de magnetron 4 x 30 seconden met tussendoor doorroeren. Daarna even met de vork een keer extra rondprakken of roeren. Suiker en kaneel na smaak toevoegen en klaar.
    Per appelsoort ff uittesten, ik heb meestal elstar. Ook een keer lekker te proberen met een drupje honing ipv suiker.
    De kooktijd is zo in ieder geval kort en handig voor lastminute.
    Heerlijk en met drupje citroensap erin ook nog even te bewaren mits op de juiste manier gekoeld en luchtdicht bewaard. Maar zo lekker, er blijft vast niks over.

  2. Gebruik winterwortel ook eens met een pompoen, uitje, potje linzen, 2 groentebouillonblokjes en wat kikkererwten. Wortel en pompoen schillen (jonge pompoen hoeft niet geschilt te worden)en in blokjes snijden, uitje aanfruiten, pompoen en wortel toevoegen, roerbakken tot het wat zachter is. Bouillonblokjes verkruimelen, wat water toevoegen, en de linzen en kikkererwten toevoegen. Zachtjes laten sudderen. Je kan dit “stampen” als een grove stamppot maar als je het fijn maalt met een staafmixer dan heb je een lekkere vullende soep.

    Deze soep is goed als basis te gebruiken om al je oudere groenten in te verwerken.

    Wanneer je deze soep weer een beetje inkookt en serveert met een stukje kip en rijst dan heb je een heerlijke Indiaas gerecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *