Caroliens gehakthachee

Caroliens gehakthachee
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen

caroliens budgethachee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smaakmakers: peper, 1/2e theelepel kruidnagelpoeder, 1 theelepel laurierpoeder, zout, nootmuskaat

Tip 1: kijk voor een leidraad voor aanbevolen hoeveelheden per maaltijd op de website van bijvoorbeeld het Voedingscentrum. Houdt u er rekening mee dat u meer nodig heeft als u meer verbrandt en minder als u minder actief leeft. Bij twijfel raadpleegt u uw huisarts of diëtist

Ingrediënten en kosten:
750 gram aardappelen € 0,75
400 gram (diepvries) sperziebonen € 1,32
3 uien € 0,30
400 gram rundergehakt € 2,00
1 eetlepel azijn € 0,01
2 zakjes huismerk uienjus € 0,62
500 ml kraanwater
Totaal: € 5,00

Bereiding:
Schil de aardappelen en kook ze in 20-25 minuten gaar. Pel en snipper de uien. Fruit ze in 2-3 minuten glazig. Voeg het gehakt toe en bak in 8-10 minuten rul (= los bakken onder voortdurend omscheppen). Voeg kruidnagelpoeder, laurierpoeder en peper naar smaak toe. Schep goed om. Voeg nu de azijn toe en schep nog eens om. Voeg als laatste de inhoud van de zakjes uienjus toe en het kraanwater. Laat nog 15 minuten met de hittebron op een middenstand pruttelen. Roer af en toe om. Giet de aardappelen na het verstrijken van de kooktijd af en laat uitdampen. Stamp met wat kookvocht en breng op smaak met zout en nootmuskaat. Kook de sperziebonen volgens de aanwijzing op de verpakking.

Carolien over haar recept: Wij zijn dol op hachee, maar rundvlees is erg duur, dus dat kopen we alleen als er ergens een goede aanbieding is. Soms kun je een kilo bij de Nettorama kopen voor € 4,99. Als ik zin heb in hachee en er is geen aanbieding, wil ik mijn geur en smaakpapillen wel eens voor de gek houden en maak ik gehakthachee. Natuurlijk smaakt gehakt niet naar rundvlees, maar laurier en kruidnagel komt ook bij rundergehakt goed tot z’n recht. Een dag later smaakt het nog lekkerder en kun je het bijvoorbeeld ook als “stoofvlees” gebruiken bij de friet.

2 reacties op “Caroliens gehakthachee

  1. Rundergehakt is gemaakt van rundvlees en doet vaak in smaak helemaal niet onder voor het rundvlees. Het is het mondgevoel war anders is. In rundergehakt zit vaak zelfs duurder en kwalitatief beter rundvlees dan de zo begeerde runderlappen. De reden hiervoor is dat de duurste stukken vlees van het rund slecht verkocht wordt(de meeste mensen vinden dat te duur).

    Om je diëtist tevreden te houden kun je de zakjes nepjus waar erg veel zout in zit vervangen door het volgende te doen :
    Ingredienten
    Ui gesnippert
    Ongezouten boter huismerk of margarine
    Bloem
    Beetje gedroogde kruidenmix naar keuze (gewoon een keer kopen in een aanbieding, mits goed afgesloten bewaard erg lang houdbaar).

    Fruit de uiensnippers kort en smelt de boter. Licht op kleur kleur laten komen en water scheutje voor scheutje toevoegen. Onderwijl goed blijven roeren. Boter en water verhouding aanpassen aan uw eigen smaak (mager of iets vetter).
    Nu ongeveer een eetlepel bloem door een zeefje beetje bij beetje toevoegen op laag vuur terwijl u goed blijft roeren. Zorg dat er niets aan de bodem gaat plakken. Voeg wat gedroogde kruidenmix toe naar smaak. Af en toe even proeven. Laat het geheel op zacht vuur inkoken.
    Voeg toe in het recept in plaats van de nepjus .
    Eet smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *