Carolines rauwe andijvie stamppot

Carolines rauwe andijvie stamppot
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen

carolines rauwe andijvie stamppot

Smaakmakers: peper
Tip 1: het andijvie seizoen loopt van april tot oktober. Andijvie is dan zeer goed geprijsd op de markt, (in de aanbieding) bij diverse supermarkten
Tip 2: heeft u toevallig geen melk in huis, stamp de andijvie dan met een beetje kookvocht van de aardappelen
Tip 3: heeft u geen sla centrifuge, laat de andijvie dan goed uitlekken
Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappelen
500 gram andijvie
4 speklappen
200 ml melk
Bereiding:
Schil de aardappelen en kook ze in een ruime pan in circa 20 minuten ‘bloemig’ en giet ze dan af. In de tussentijd, snijd de andijvie fijn en was deze in ruim water. Droog de andijvie in een slacentrifuge. Snijd de speklapjes doormidden en bak ze in wat boter.
Maak zelf jus door aan het braadvocht wat kraanwater toe te voegen om een roux te maken. Zie voor instructies Carolines roux hieronder.
Verwarm de melk door deze in de nog warme pan (waar de aardappelen uit komen) te schenken en voeg daar ook een klontje boter aan toe. Voeg de aardappelen weer toe. Stamp het geheel tot een smeuïge puree. Voeg peper naar smaak toe. Roer de andijvie door de puree met een spatel of houten lepel.
Caroline over haar gerecht: mocht tijdens de bereiding de stamppot lauw worden dan kun je het kort opwarmen in de magnetron. Zodanig dat de andijvie knapperig blijft. Eet groenten en fruit van het seizoen en kijk voor de voordeligste aanbiedingen op supermarktaanbiedingen. Wil je dit gerecht maken voor iemand met een lactose intolerantie, dan de boter en de melk vervangen door een lactose vrije versie zoals die van Arla Nederland en een plantaardige boter gebruiken. Dit gerecht is ook glutenvrij. Maar let op als je de juspoeder wilt gebruiken, die is namelijk niet glutenvrij. Er bestaan we glutenvrije soorten.
Carolines roux:
carolines roux
Als je een mooie gladde roux kunt maken, dan geeft dat vele mogelijkheden. Roux is de basis voor jus, saus, ragout, gebonden soep. De dosering hangt af van de hoeveelheid die je nodig hebt, uiteraard. Roux kun je niet invriezen. Het is circa 48 uur houdbaar in de koelkast. Maak dus niet te veel ineens. Neem bijvoorbeeld 50 gram boter, 50 gram bloem. Wilt u een witte saus maken dan heb je nog 250 ml melk nodig. (dit kan prima met Wajang-, of lactosevrije melk en glutenvrije rijstemeel)
Bereiding:
jus
Voeg aan het braadvet een kopje kraanwater toe en 150-200 ml witte roux. Goed roeren.
witte roux
Boter smelten (niet laten verkleuren), en dan de bloem erdoor roeren. Op matig vuur het mengsel warm laten worden, onder voortdurend roeren, totdat het begint te ′bubbelen′. Dat is het teken dat de prut ‘gaar’ is.
bruine roux
Je kunt bruine roux maken door het bovengenoemde mengsel langer op het vuur te
laten staan (voorzichtig want het kan ook aanbranden). Het krijgt dan een bruine kleur, en een wat nootachtige smaak.
witte saus
Voor witte saus (bechamelsaus) moet je aan je “witte roux” ongeveer 250 ml melk toevoegen, met kleine beetjes tegelijk. Steeds als je wat melk toevoegt goed roeren, totdat alle klontjes verdwenen zijn. Tenslotte de saus goed warm maken, zodat de bloem uitgebonden is. Je kunt er nu bijvoorbeeld kaas bij doen, blauwe of goudse. En kruiden met peter, zout en verse kruiden. Je kunt nu eigenlijk elke saus maken die je wilt, voeg champignons toe of peper voor “peper-room saus”.

4 gedachten over “Carolines rauwe andijvie stamppot

  1. ipv dure speklapjes te kopen kan je ook lekker een zakje spekjes kopen (bijv gewoon van euroshopper) die lekker uitbakken en door de stampot heen roeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *