Daphnes zoete aardappelen met rundvlees en spinazie

Daphnes zoete aardappelen met rundvlees en spinazie
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen

daphnes zoete aardappel

Smaakmakers: een marinade naar keuze, peper en zout naar smaak

Tip:
marineren is lekker. Gemarineerd vlees remt ook de groei van schadelijke bacteriën. Ook wordt het vlees malser. Marinades zijn echter ook calorierijk. Gebruik dus niet te veel. 3 eetlepels marinade is voldoende voor 400 gr vlees.

Ingrediënten 
1 kilo zoete aardappelen
600 gr spinazie
400 gr rundvlees
1 ui
Bereiding:
marineer het rundvlees met een marinade naar keuze. Maak de zoete aardappelen schoon met water en een borsteltje om restjes aarde/zand te verwijderen. Pel en snipper de ui. Snijd iedere aardappel in 3 gelijke stukken. Was het rundvlees schoon met water en een scheutje azijn. Spoel goed na met wat water. Marineer het rundvlees met een marinade naar keuze en voeg de ui toe. Was de spinazie met stromend water tot alle restjes aarde/zand verwijderd zijn en laat uitlekken.
Zet het gemarineerde rundvlees op in een snelkookpan. Zorg ervoor dat het vlees helemaal onder water staat. Controleer na circa 20 minuten of er nog voldoende water in zit. Leng aan indien nodig.
Indien u geen snelkookpan hebt, zet het gemarineerde rundvlees dan op in een ruime pot. Voeg 1 liter water toe en laat 1,5 uur sudderen op een middenstand. Controleer regelmatig of er water aangelengd moet worden.
Zet 25 minuten voor het einde van de bereidingstijd van het vlees, de zoete aardappelen op. Kook ze gaar in circa 25 minuten. Verwijder de schil als de kooktijd verstreken is. Houd u er rekening mee dat de aardappelen heet zijn. Gebruik een doek om ze vast te pakken of laat ze een beetje afkoelen.
Doe een klontje boter in een pan en voeg de spinazie in delen toe en kook gaar in circa 6 minuten. Voeg wat peper en zout toe naar smaak.

Daphne’s marinadetip: ik maak zelf erg graag verse marinades. Voor dit gerecht kun je bijvoorbeeld, als je de ingrediënten in huis hebt, een lekkere zoete marinade maken voor het rundvlees met:
4 el zoete ketjap
4 el tomaten ketchup
1 el honing
1 cm geraspte verse laos of 1 theelepel poeder
1 cm geraspte verse gember of 1 theelepel poeder
3 teentjes knoflook
Meng alles in een kom en voeg het vlees toe. Laat minimaal enkele uren, afgedekt in de koelkast staan. Dat mag ook een hele avond vooraf. Zo trekt de marinade optimaal in het vlees. Eet smakelijk!

12 gedachten over “Daphnes zoete aardappelen met rundvlees en spinazie

  1. Wat ik alleen niet begrijp is.. je marineert het vlees maar zet dit erna op met een liter water zo krijg je nooit de kleur die jij hebt ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *