Esther’s falaffel
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen
Smaakmakers: 2 teentjes knoflook (of knoflookpoeder), een flinke eetlepel gedroogde peterselie (of half bosje verse uit eigen teelt), theelepel komijn, theelepel koriander, flinke theelepel kurkuma, sambal naar smaak, peper en zout.
Opmerking 1: vanwege het grote aantal smaakmakers kan het gerecht duurder uitvallen als u de smaakmakers niet in uw standaard voorraad hebt!
Opmerking 2: voor dit gerecht start u de avond vooraf!
Tip: peterselieloof nooit weggooien! Laat het wortelschieten in een kom water en zet het over in een potje aarde op uw vensterbank. Het groeit door! Zie het internet voor gedetailleerde thuisteelt tips
Tip: alles wat u zelf maakt hoeft u niet te kopen. Heeft u een broodmachine? Maak dan zelf vers brood bij dit gerecht
Tip: het komkommer seizoen loopt van mei tot augustus. Dan zijn ze dus ook het goedkoopst
Ingrediënten
250 gr gedroogde kikkererwten
6 baguettes
1 komkommer (circa 400 gr)
4 tomaten (circa 400 gr)
1 ui
Bereiding:
Week de erwten een nacht voor in zeer ruim water. De erwten zwellen behoorlijk op!
Giet de gewelde kikkererwten af. Pel en snipper de ui zeer fijn. Pureer de kikkererwten met de ui (in een keukenmachine of met een staafmixer) en alle smaakmakers. Laat het mengsel een half uur rusten. Was en snijd de komkommer en tomaten. Snijd ze in blokjes. Meng de komkommer, tomaat en ui tot een frisse salade. Bak de baguettes af volgens de aanwijzing op de verpakking. Draai balletjes van het kikkererwtenmengsel ter grootte van stuiterballetjes. Bak ze goudbruin in wat olie.
Esther over haar gerecht: Serveer de balletjes lekker met het brood en de salade. Het is ook erg lekker met bijvoorbeeld een beetje knoflooksaus of wat ketchup waaraan je wat van de fijn gesneden ui kunt toevoegen!
Alsje kikkererwten kookt in in kleine porties invriest kan je ook humus maken voor over de falaffel.
kost je de kop niet om zelf te maken.
maak zelf naan brood, meel met volle yoghurt en kruiden naar keuze..
kneden. kleine balletjes draaien en plat drukken in de vorm van een naan brood. bakken in de koekenpan en klaar. 500 gr bloem met 300 ml yoghurt is genoeg voor 8 naan broodjes kosten 19 cent aan bloem en 40 cent aan yoghurt. kruiden uit keukenkast, koriander komijn oid en echt de lekkerste naan ooit gegeten. in de winkel betaal je 2 euro voor 2 naan broden. goed alternatief wacht maar tot je t geproefd hebt
Mooi! Maar je bent vergeten dat er ook ui in de balletjes moet! Dus flinke ui mee pureren met de kikkererwten!
En dat er knoflooksaus bij geserveerd hoort te worden!
Ha Esther, ui met de kikkererwten pureren stond niet in jouw aangeleverde recept. Ik heb het nog eens nagekeken 🙂 De knoflooksaus staat bij “Esther over haar gerecht”. De ui pas ik aan voor je. groeten, Merlien Welzijn