Gea’s stamppot met saucijsjes, appel en ui

Gea’s stamppot met saucijsjes, appel en ui
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Smaakmakers: paprikapoeder, peper, zout, 2 eetl. honing
Tip: Honing is een lekkere smaakmaker. U kunt er ook fantastische marinades mee maken. Een potje in huis is altijd handig. Vanwege de zeer lange houdbaarheid een prima investering. Is de honing op een gegeven moment gekristalliseerd? Pas dan Moniques smeertip toe.
Tip: witte kool is in de koelkast slechts enkele dagen goed houdbaar. Snijd de andere helft daarom als het niet dezelfde week nog gebruikt gaat worden, blancheer het, en vries het in.
Tip: witte kool is rijk aan vitamine c. Goed voor de weerstand dus.
Tip: witte kool is in het seizoen van september t/m maart

Ingrediënten 
1 kilo aardappelen
1/2 witte kool (circa 600-700 gr)
4 (Lidl) braadworsten
2 appels
1 ui
handje rozijnen

Bereiding:

Schil de aardappelen en kook ze gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Was en snijd de witte kool in dunne repen. Bak de witte kool gedurende 5-7 minuten in een grote wok of pan. Stamp de aardappelen als de kooktijd is verstreken met wat kookvocht. Roer de witte kool erdoorheen en breng op smaak met wat zout en peper.

Bak de braadworsten zachtjes om en om bruin in wat boter. Pel de ui en snijd deze in ringen. Schil de appels en snijd in parten. Meng de honing met paprikapoeder (lekker veel als je van pittig houdt), zout en peper naar smaak. Haal de braadworsten uit de pan en snijd ze in schuine plakken Fruit de ui en voeg daarna de appelparten toe. Even roerbakken en dan het honingmengsel en de rozijnen erbij. Doe de plakken braadworst terug in de pan en laat met het deksel erop nog 10 minuten op een zacht vuurtje pruttelen.

Gea over haar gerecht: de saucijzen zijn lekker met groenten als bloemkool of spruitjes. Wat er maar goedkoop is in het seizoen. De koolstamppot kan ook met groene kool. Geen ‘zoete’ groenten zoals rode kool of bietjes. Dit is echt een recept voor de herfst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *