Gerda’s verse tortellini

Gerda’s verse tortelini
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen

LET OP: voor dit gerecht heeft u een pastamachine nodig. Verken goede tweedehands opties

Smaakmakers: 1 theelepel zout, pesto

Tip: basilicum is goed zelf te telen. Gooi de plant dus niet weg. Zet het op een schoteltje vol in de zon in de vensterbank. Iedere dag een beetje water geven door water op het schoteltje te leggen. Plant neem het zelf op.
Tip: u gebruikt 1/4e van het deeg voor dit gerecht. Bewaar de rest (goed in de folie gewikkeld) in de koelkast voor meer verse pasta in de week, of pas de hoeveelheid aan

Ingrediënten 

300 gr bloem
4 eieren
15 gr pijnboompitjes
Parmezaanse kaas (Lidl)
bakje champignons (250 gr)
125 gr Mozzarella kaas (Lidl, Aldi)
2 paprika’s (300 gr)
200 gr rucola (Aldi)
1/2e basilicum plant

Bereiding:

Was de basilicum blaadjes. Snijd de mozarella fijn.

De pasta maken:

Zeef de meel op een schoon werkvlak en maak een grote, diepe kuil in het midden. Zorg ervoor dat de zijkanten hoog zijn, anders loopt het ei eruit. Breek 3 eieren in de kuil en voeg 1 theelepeltje zou toe. Meng de eieren en het zout met een vork en roer er voorzichtig telkens een beetje meel van de zijkanten van de kuil doorheen. Zodra het eimengsel stevig is (niet langer vloeibaar), roer met de hand verder totdat al het meel is opgenomen. Restjes die aan het werkvlak blijven kleven, schrapt u met een mes bij elkaar, daarna roert u ze door het deeg. Vorm van het deeg een bal en kneed het net als brood: duw het met de muis van de hand van u af, vouw het einde terug en duw het weer van u af, totdat alles goed is gekneed. Het deeg is klaar als het glad en elastisch is. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 15-20 minuten rusten op kamertemperatuur.

De vulling maken:

Snijd de champignons klein en bak ze gaar in een steelpannetje met wat boter. Zet de kookplaat daarna op een midden stand. Voeg 1 ei, de helft van de geraspte Parmezaanse kaas en de mozarella toe. Roer tot de kaas gesmolten is. Haal van het vuur, laat afkoelen door de afgesloten pan in een bak met koud water te plaatsen. Zet het dan in de koelkast.

De saus maken:

Pak een keukenmachine, staafmixer of vijzel. Rooster de pijnboompitjes licht. Maal ze fijn met de basilicumblaadjes en de helft van de geraspte Parmezaanse kaas. Doe op het laatst wat (olijf)olie erbij.

De tortellini maken:

Pak ¼ van het deeg en vouw de rest weer in de folie. Rol met de pastamachine het deeg uit tot een lange lap. Je begint op de grootste stand. Bestuif de pasta licht met bloem en draait hem door de machine. De lap die er uitkomt, vouwt u in drieën. Bestuif licht met bloem en doe het weer door de machine. Herhaal deze stap en zet iedere keer de machine telkens één stand kleiner tot u de kleinste stand bereikt. Spreid de plakken op een met bloem bestoven theedoek, om plakken te voorkomen. Snijd nu van elke plak telkens een vierkantje af. Leg er wat vulling op, vouw in een driehoekje, vouw de bovenste hoek naar beneden en doe dan de linker en rechterhoek ook naar binnen zodat je een tortellini-vorm krijgt en bestuif met wat bloem. (Meestal lijkt het nergens op. Geen zorgen. Het belangrijkste is dat het dicht is.)

Dit gerecht serveren:

Zodra het water kookt, voeg de tortellini toe en laat circa 5 minuten ‘al dente’ koken. Giet de pasta af. Roer er pesto naar smaak door. Leg een goede pluk rucola op de borden, schep er tortellini op. Serveer rode paprika in repen erbij voor een frisse smaak.

Gerda over haar gerecht: In plaats van champignons zou je ook kastanje champignons kunnen gebruiken. In plaats van de Parmezaanse kaas kun je ook Pecorini gebruiken. Je kunt het zo sober of luxe maken als je zelf wilt. Zeg in elk geval nooit dat je niks in huis hebt, zolang je bloem en ei hebt. Daar zijn honderden recepten van te maken (deegplakken in repen snijden, heb je tagliatelle, deegplakken laten drogen heb je lasagne.) Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *