Gerties wasmiddel

Nodig:
80 gram geraspte sunlight zeep: € 1,00 voor 2 blokken van 150 gram
80 gram soda: Voor nog geen euro heb je een kilo
5 liter kokend water

werkwijze:
kook het water. Doe de zeep en de soda in een emmer die wat hitte kan verdragen. Goed roeren om de zeep op te lossen. Laten staan tot het afgekoeld is en dan flink doorroeren want het is een massieve massa geworden. Overgieten in plastic flessen zonder statiegeld, of oude wasmiddelfles. Door het roeren wordt het weer mooi vloeibaar. 200ml per wasbeurt is voldoende of een vol wasmiddel bolletje.

Voor gekleurde was laat je de soda weg! Soda heeft een licht blekende werking.

Gertie over haar tip: Ik maak al 2 jaar zelf mijn wasmiddel. Dit werkt heel goed en iedereen is tevreden bij ons. Ook de allergiekinderen hebben er, bij mij, geen last van. Koop eventueel een lekkere wasverzachter voor de geur.

Bekijk ook eventueel dit filmpje voor een soortgelijk recept

23 thoughts on “Gerties wasmiddel

 1. Ik heb zelf helemaal geen goede ervaringen met vloeibaar wasmiddel….uiteindelijk krijg ik last van stinkend wasgoed en vetluis, met alle ellende vandien,

 2. Sindskort ben ik hier ook mee gestart en het bevalt me bijzonder goed. Voor de vlekken die er wat minder goed uitgaan, kan je de vlek eerst insmeren met een blok zeep wat je eerst nat maakt. En daarna pas in de machine doen.
  Ipv sunlight gebruik ik een savon zeep. Je kan de franse savonzeep gebruiken, die er in allerlei heerlijke geuren zijn, maar je kan ook de geurloze savonzeep gebruiken, en zelf met esetherische olien de geur bepalen. De Marokkanen kennen een waanzinnig goede geurloze savonzeep, deze zijn in de Marokkaanse winkel verkrijgbaar. De prijzen liggen vaak wat uiteen, dit heeft vaak te maken met de ingredienten. Ikzelf ken meerdere Marokkanen en voor ze vertrekken op vakantie, vraag ik of ze meerdere soorten willen meenemen. In Marokko zelf is het spotgoedkoop. In Nederland betaal je voornamelijk invoerrechten, btw, huur van de winkel etc.

  Wasverzachter: over het algemeen worden er voor 2 redenen wasverzachter gebruikt.
  1 is om de was wat zachter te krijgen, hiervoor kan je ook een scheutje azijn in het wasverzachterbakje gieten. Werkt echt uitstekend. Bovendien is het zelfgemaakte wasmiddel uberhaupt veel zachter voor je was.
  2 is voor de geur. Sunlight is niet echt lekker ruikende zeep. Wat ik doe, ik gebruik voor de helft chineze zeep. Deze hebben een zeer sterke geur, waardoor het na het wassen nog steeds een heerlijk geurtje aan je was zit. Deze zeep kan je kopen bij de toko. Ikzelf gebruik de geur sandlewood. Ook kan je esetherische olien toevoegen. Op die manier kan je je eigen geur bepalen.
  Bedenk wanneer je wasverzachter gebruikt, dat dit bijzonder slecht is voor ons milieu.

 3. Ja, is veilig voor de wasmachine, ik ken meerdere mensen die het wasmiddel gebruiken, heb het zelf nog niet geprobeerd te maken, wel al een paar keer gebruikt en de was wordt er net zo schoon mee als met een “normaal” wasmiddel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *