Griekse rijst met spinazie à la Marlous

Griekse rijst met spinazie à la Marlous
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Smaakmakers: peper, zout, 1 eetl. gedroogde (of verse fijngesneden) peterselie

Tip 1: als u verse peterselie koopt, gooi dan het ‘kontje’ niet weg. Zet het in een kom water in de vensterbank. Zorg ervoor dat u het niet helemaal onderdompelt. Besprenkel dagelijks. Na circa 1 week schiet het wortel en kunt u het overzetten in een pot. Deze truc kunt u tot in den treuren herhalen.
Tip 2: gooi de ui schillen niet weg. Gooi overigens niets wat u van groenten afsnijdt weg. Verzamel het, bewaar het desgewenst enkele dagen in de koelkast en gebruik het om een krachtige bouillon van te trekken.
Tip 3: uien kunt u vrij lang bewaren. Het loont dus de moeite om ze wat groter in te kopen. Dat is goedkoper dan telkens losse uien kopen.
Tip 4: de aanbevolen hoeveelheid groenten in een warme maaltijd is circa 200 gr voor volwassenen en afhankelijk van de leeftijd van het kind 100 tot 200 gr per kind
Tip 5: de aanbevolen hoeveelheid vlees in een warme maaltijd is 100 gr voor een volwassene en afhankelijk van de leeftijd van het kind 60-100 gr. Waarbij een paar dagen weinig of geen vlees in de week ook voor vleeseters geen kwaad kan.
Tip 6: zilvervliesrijst is vezelrijker dan witte rijst. De vezelrijke variant (van Euroshopper, Lidl en Aldi) is vrijwel net zo goedkoop.
Tip 7: biologisch vlees is onbetaalbaar voor een kleine portemonnee als u (bijna) dagelijks vlees eet. Echter, als u slechts circa 2x per week vlees eet, dan is het wel betaalbaar. Kiest u hiervoor, onderzoek dan hoe u op de andere dagen ook aan voldoende eiwitten, vitamines en mineralen komt!
Tip 8: biologische groenten zijn onbetaalbaar voor een kleine portemonnee. Aangezien u (bij voorkeur) dagelijks groenten eet is het raadzaam om te onderzoeken of u zelf ook groenten kunt telen: volkstuin, eigen moestuin, balkontuin, potten binnenshuis

Ingrediënten

2 uien
300 gr (Turkse of Marokkaanse slager) kipgehakt
600 gr diepvries spinazie
doosje (500 gr) (AH huismerk) passata
halve liter kraanwater
420 gr witte rijst

Bereiding:

Pel en snipper de uien. Verhit in een grote pan op een matig vuurtje 5 eetlepels olie. Stoof de uien gaar. Voeg de spinazie toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat vervolgens enkele minuten doorkoken. Voeg de passata en het kraanwater toe. Breng het geheel weer aan de kook. Voeg dan de peterselie, een snufje zout en peper toe. Roer de rijst erdoorheen. Zet de kookplaat laag en laat de rijst (zonder deksel op de pan) 20-25 minuten gaar koken.

Marlous over haar recept: dit recept kan vegetarisch gegeten worden. Liefhebbers van vlees kunnen er ook nog wat worst of een gehaktballetje bij maken. Om slim in te kopen gebruik ik regelmatig spullen van Euroshopper.

6 gedachten over “Griekse rijst met spinazie à la Marlous

  1. Vandaag heb ik dit gerecht geprobeerd. Ik heb kipshoarma van de Turkse slager toegevoegd, meegebakken met de ui. Het deksel heb ik tijdens het kookproces van de rijst op de pan gelaten (ik gebruikte Basmatirijst), anders werd het te snel droog. Moest af en toe wat water erbij doen en heb een flinke schoon koffieroom toegevoegd. Het is een soort Griekse risotto geworden en viel erg in de smaak! Voor herhaling vatbaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *