Jacqueline voorkomt kliekjes tip

Eten verspillen voorkom ik, door te zorgen dat er geen kliekjes ontstaan. Afgepast koken voorkomt dat er gekookt eten overblijft. Ik leef in een 2 persoonshuishouden met 2 volwassenen. Achter het huis heb ik een moestuin van 60 m2 en rondom het huis heb ik kruiden geplant.

Mijn vuistregel voor het warm eten  per persoon (zie ook de site van het Voedingscentrum): 150 gram gekookte koolhydraten (aardappels, pasta, rijst). Ongekookt betekent dat: 50 gram ongekookte pasta of 35 gram ongekookte zilvervliesrijst per persoon. Aardappels kun je gewoon rauw afwegen.

minstens 200 gram groenten 75-100 gram vlees, vis of vleesvervangers of 1 ei, 150 ml zuivel als toetje2 porties fruit per dag.

Brood ligt in de vriezer en s avonds haal ik er precies genoeg uit voor de volgende dag. Vlees en groenten vries ik in in porties voor 1 persoon. Ook sommige vleeswaren, zoals rookvlees, vries ik in in kleinere porties. Als ik stoofvlees maak,  dan maak ik 1 kilo vlees klaar. Dat gaat in porties in de vriezer. Kan ook heel goed met pastasaus en restanten rauwe groenten. Even blancheren en invriezen maar.

Ik maak een weekmenu in een spreadsheet, met de naam van het gerecht, de bron en de ingrediënten. Daarbij geef ik aan wat ik nog in voorraad heb, wat er in de diepvries zit, wat er in mijn moestuin groeit en wat ik moet kopen. Bij het maken van het weekmenu let ik er dan op, dat ik sommige ingrediënten meerdere dagen kan gebruiken. Bijvoorbeeld paprika’s en tomaten. Omdat ik 1x per week de grote boodschappen doe, hou ik ook rekening met de houdbaarheid van groenten. Een courgette kun je langer bewaren dan een krop sla. Ongesneden groenten zijn langer houdbaar (en vaak goedkoper)  dan gesneden groenten. Ook let ik er op, wat er in de aanbieding is.

Vanwege de moestuin en ons budget eten we vooral groenten en fruit van het seizoen en daar heb ik geen enkel probleem mee.

Eén gedachte over “Jacqueline voorkomt kliekjes tip

  1. Ik heb eens gelezen dat je van onkruid afkomt door over de bodem een stuk zwart landbouwplastic te leggen. Wel geduld hebben want het moet een aantal maanden blijven liggen. Daarna is de grond beter te bewerken. Maar ja onkruid moet je blijven plukken ook als er andere gewassen groeien.Succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *