Linda en Sergio’s gebakken rijst met kippenpoten

Linda en Sergio’s gebakken rijst met kippenpoten
Geschikt voor 2 volwassenen

Linda en Sergio's Gebakken Rijst Met Kippenpoten

Smaakmakers: zout, peper, 1/2e theelepel knoflookpoeder

Let op: dit recept borduurt voort op een eerder door Linda en Sergio bereid recept. De recepten van Linda en Sergio gaan uit van meerdere kleine maaltijden per dag, waarbij bij elk gerecht groente wordt toegevoegd (ook dus bij het ontbijt en/of lunch)

Tip 1:  bent u van plan om rijst na een warme bereiding later of de volgende dag koud te nuttigen? Koel het dan versneld af, bijvoorbeeld in een bak koud water en bewaar het vervolgens in de koelkast. Lees hier waarom!
Tip 2: Basmati rijst is een heerlijke, maar prijzige rijstsoort die u zichzelf zeker eens moet gunnen. Lukt dat niet, dan is witte rijst een goed alternatief
Tip 3: uien lenen zich bij uitstek om groot ingekocht te worden. Bijvoorbeeld in een 2 kilo pak zoals voor dit recept. Ze zijn lang houdbaar. Houd aardappelen nooit in dezelfde bak als uien. De uien zullen door het vocht uit de aardappelen beschimmeld raken. Koel en donker bewaard gaan uw uien zeker 3 maanden mee.

Ingrediënten:
2 eerder overgebleven kippenpoten
120 gram Basmatti rijst
1 ui
1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
een flinke klont (circa 30 gram) roomboter
1/3e komkommer (circa 150 gram) komkommer
kraanwater

Bereiding:

Open het blik tomatenpuree. Pel en snipper de ui fijn. Haal de eerder bereide kippenpoten uit de koelkast. Smelt de roomboter in een pot en bak de ui mooi lichtbruin in circa 2-3 minuten. Voeg dan de ongekookte rijst toe en bak deze onder voortdurend omscheppen tot de rijst glanst van de boter. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit ongeveer een minuutje mee met de rijst. Voeg nu de knoflook toe en schep alles nog eens goed door. Giet water in de pan met rijst tot de rijst circa een centimeter onder water staat. (U kunt dit controleren door het rijstoppervlak glad te strijken met een lepen bijvoorbeeld en de wijsvinger rechtop op het rijstoppervlak plaatsen. Als het water tot het eerste vingerkootje reikt, dan staat de rijst circa 1 cm onder water.) Zet de hittebron op een middenstand en laat het rijstmengsel zachtjes doorkoken met een deksel op de pot tot al het water is opgenomen in circa 10-15 minuten.

Bak de kippenpoten in een aparte pan. Eventueel met kruiden naar keuze. Snijd de komkommer in plakjes of halve maantjes.

Linda en Sergio over hun recept: Vind je de rijst nog te hard als al het water is opgenomen, voeg dan een scheut water toe en laat de rijst opnieuw droogkoken. Hoeveel water je precies nodig hebt is afhankelijk van de pan waarin je de rijst maakt. Mag de rijst voor jou pittig(er) zijn, voeg een mespuntje cayenne peper of wat chillivlokken toe. Bewaar de botten van de kippendijen om samen met het karkas wat je gisteren hebt bewaard uit te koken. Als je geen liefhebber bent van het vel van kip kun je dit ook mee uitkoken in de bouillon. Heb je na de maaltijd gebakken rijst over? De rijst is koud ook lekker, bijvoorbeeld als lunch. Of rol een schepje van de rijst in een plakje kipfilet als snackje tussendoor of voor bij de film op tafel. Voor dit recept en meer kun je ook een kijkje nemen op onze blog