Linda en Sergio’s saoto

Linda en Sergio’s saoto
geschikt voor 2 volwassenen

Linda en Sergio's Saoto

Smaakmakers: 2 kipbouillonblokjes, 2 theelepels kurkuma (geelwortel/koenjit), 1 theelepel citroengras (sereh), 1/2e theelepel pimentpoeder

Let op: dit recept borduurt voort op een eerder door Linda en Sergio bereid recept. De recepten van Linda en Sergio gaan uit van meerdere kleine maaltijden per dag, waarbij bij elk gerecht groente wordt toegevoegd (ook dus bij het ontbijt en/of lunch)

Tip 1: investeer bij voorkeur in smaakmakers die u dagelijks/regelmatig gebruikt of wilt gaan gebruiken. Koop ze per 100 gram in een toko of op de markt voor een gunstige prijs.
Tip 2: de juiste hoeveelheid soep voor een volwassene is 500 ml voor een goed gevulde maaltijdsoep. Als tussendoortje of voorgerecht is dat 200 ml per persoon.
Tip 3: teel taugé gemakkelijk zelf om kosten te besparen. Bekijk deze vrolijke instructiefilm.

Ingrediënten
Karkas en eventueel overgebleven kipkliekjes
60 gram ongekookte rijst
2 eieren
125 gram taugé
frites sticks
gebakken uitjes

Bereiding:

Pak een ruime soep pot. Doe hier het kipkarkas, eventuele kipkliekjes, bouillonblokjes, smaakmakers en kraanwater in. Laat het geheel, met de hittebron laag, circa 20-30 minuten garen. Zeef de bouillon en houd warm met de deksel op de pot. Verwijder alle vleesresten van het karkas. Verdeel dit vlees in 3 gelijke delen en zet 2 afgekoelde delen afgedekt in de koelkast. (Dit zal voor een ander recept gebruikt worden.)

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Breng een kleine pan met water aan de kook. Doe hier voorzichtig de eieren in en laat circa 10-12 minuten koken. Koel de eieren af in koud water om het pellen te vergemakkelijken. Halveer de eieren.

Verdeel de taugé over twee soepkommen. Doe daar bovenop de rijst en de eieren. Schep de bouillon eroverheen. Garneer met de frites sticks en gebakken uitjes.

Linda en Sergio over hun recept: dit recept is geschikt voor twee volwassenen. Door de hoeveelheid rijst, eieren en taugé te verdubbelen is er een recept voor vier personen van te maken. Wij drinken de overgebleven bouillon ook graag in plaats van een opkikkertje bij de lunch, of als we ’s avonds zin hebben in iets warms maar geen zin hebben in koffie of thee. Vries de overgebleven bouillon in. Je kunt hiervoor een leeg yoghurt emmertje gebruiken. Heb je een keer weinig tijd, dan heb je in een handomdraai soep op tafel. Als je de specifieke kruiden die de saoto een eigen smaak geven (geelwortel, sereh en piment) achterwege laat kun je de bouillon ook gebruiken voor een gewone kippensoep of om bijvoorbeeld risotto te maken. Je kunt natuurlijk ook eerst een gewone bouillon maken en de specifieke kruiden toevoegen aan het deel van de bouillon wat je gebruikt voor de saoto. Heb je gekookte rijst over en is het meer dan drie eetlepels? Doe de rijst in een klein pannetje en gooi er een goede scheut melk bij. Hoeveel melk is afhankelijk van de hoeveelheid rijst, dus dit moet een beetje op gevoel. Zet de pan op het vuur en breng tegen de kook aan, er zal een papperige brij ontstaan. Voeg hier kaneel aan toe of hagelslag naar smaak en je hebt een simpele rijstpudding als toetje. Voor dit recept en meer kun je ook een kijkje nemen op onze blog.