Moniques Focaccia
Ingrediënten en kosten voor 2 volwassenen en 2 kinderen:
lunchgerecht, side dish
Smaakmakers: Italiaanse kruiden, 2 teentjes knoflook, zeezout
Tip: Van 1 kilo bloem kun je 2 Foccacia’s maken!
- 450 gr bloem
- 1 zakje gist
- 4 eetl. olie
- 200-250 ml. handwarm water
- 2 teentjes knoflook
- 7 cherry tomaatjes
Bereiding
- Stort de bloem op het aanrecht.
- Maak in het midden een kuil en strooi daarin het gist en de knoflookpuree
- Leg het zout op een bultje buiten de bloem (Het zout mag niet direct in aanraking komen met het gist)
- Giet een deel van het water in het midden en begin van binnenuit de bloem en het water te mengen
- Voeg steeds wat water toe
- Blijf steeds kneden, liefst met 1 hand, tot je alle bloem hebt gebruikt
- Het deeg mag niet te nat zijn, dan moet je nog wat bloem toevoegen
- Kneed nu het deeg met 2 handen zo’n 5 minuten flink door elkaar
- Rek en trek en duw tot je een mooi deeg krijgt
- Doe een beetje olie in een kom en leg het deeg hierin
- Dek het af met een theedoek en laat het een half uur rijzen
- Zet de oven op 230 graden
- Leg op een bakblik keukenpapier of aluminiumfolie en smeer dit in met wat olie
- Kneed het deeg nogmaals kort
- Leg het deeg op het bakblik en maak er een mooie rechthoekige lap van
- Strooi nu de kruiden en het zeezout over het deeg
- Verdeel de tomaatjes er ook over
- Doe wat water in een beker en doop hierin je vingers
- Maak nu holtes in het deeg door je vingers er voorzichtig in te steken
- Herhaal dit tot je allemaal kuiltjes in het deeg hebt, zorg dat je vingers steeds nat zijn
- Zet het bakblik in de oven
- 15 minuten wachten en je brood is klaar.
Monique over haar gerecht: Je kunt er ook andere ingrediënten op doen: olijfjes, fijn gesneden ui, ansjovis, zongedroogde tomaatjes, blokjes ham, zalm, salami, mozzarella. Eigenlijk alles wat je lekker vindt kan er wel op. Heerlijk bij een maaltijdsoep of een heerlijke salade of gewoon bij de borrel. Serveer er roomboter vermengd met zeezout (zelf maken) bij. Succes en eet smakelijk!
eenvoudiger en goedkoper alternatief. 500 gr bloem, 37 cent per kilo bij dekamarkt. gedroogd gist, 300 ml lauw water.
kneed goed door elkaar. zet minimaal 1 uur afgedekt met vershoudfolie weg te rijzen.
druk plat en leg in een ovenschaal,laat 30 min narijzen besprenkel met olijfolie zeezout en rozemarijn. bak 25 minuten op 230 graden…. heerlijk brood