Moniques stoofpeertjes en kaneelappelmoes

Moniques stoofpeertjes en appelmoes
Bijgerechten voor meerdere dagen

Moniques stoofperen en appelmoes

1. Moniques stoofpeertjes:

Tip: dit gerecht is na bereiding goed in te vriezen. Vanwege de lange bereidingstijd loont het dus zeker de moeite om direct een flinke hoeveelheid te maken!

Ingrediënten 

1,5 kilo stoofpeertjes
100 gr (bruine) basterdsuiker
1 eetl. aardappelzetmeel
Bereiding:
Schil de peertjes, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Was ze en doe ze in een pan. Voeg de bruine basterdsuiker en kaneel toe en meng het geheel door elkaar. Voeg kraanwater toe tot de peertjes ongeveer voor een kwart onder staan.
Breng het geheel aan de kook. Zet de kookplaat daarna op de laagste stand en laat ongeveer 2 uur sudderen. Controleer regelmatig of er nog genoeg vocht in de pan zit. U hoeft hierbij niet (!) in de pan te roeren.
Neem de peertjes uit de pan en doe ze in een schaal. Meng de aardappelzetmeel met wat koud water uit de kraan en roer het tot een glad papje. Breng het vocht van de peertjes aan de kook, zet het vuur zacht en roer beetje bij beetje het zetmeel met een garde door het vocht, tot je een mooie saus hebt. Laat dit even koken en daarna onder regelmatig roeren 2 minuten op een zacht vuur gaar worden. Schenk de saus vervolgens over de peertjes in de schaal.
Monique over haar stoofpeertjes: 1,5 kilo is behoorlijk veel en wij eten ze altijd de ene dag als ‘groente’ en dan de rest van de week als bijgerecht. Gewoon een schepje peertjes erbij. Het is ook heerlijk met gekookte aardappelen. Maar, je kunt ze ook als toetje eten met wat (Griekse) yoghurt of vanille vla. Stoofpeertjes zijn zowel koud als warm erg lekker. Wil je ze warm? Warm dan alleen op wat je nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld in een magnetron. Wanneer je geen bruine basterdsuiker in huis hebt, kun je ook witte basterd of kristalsuiker gebruiken. Hoe langer je ze kookt, hoe roder ze worden.
2. Moniques kaneelappelmoes:
Smaakmaker: 2 eetl. kaneelpoeder

Tip 1: Kook de appels met weinig water om te voorkomen dat de moes te waterig wordt. Als gedurende de bereiding het kookvocht te veel slinkt, kunt u altijd weer wat water toe voegen.
Tip: dit gerecht is circa 5 dagen houdbaar in de koelkast.
Tip: dit gerecht is in te vriezen. Houd u er rekening mee dat het uitzet?

Ingrediënten
1,5 kilo Moesappels, zoete appels, of goudrenetten
100 gram kristalsuiker
Bereiding:
Schil de appels, verwijder de klokkenhuizen en snijd ze in stukjes. Was ze en doe ze in de pan. Voeg een klein bodempje kraanwater toe. Voeg ook de suiker en de kaneelpoeder toe en meng het geheel goed door elkaar. Breng het mengsel aan de kook en zet daarna de kookplaat op een middenstand. Roer regelmatig door. Wanneer de appels goed gaar zijn kunt u de moes (eventueel met een staafmixer) fijn maken
Schenk het in een grote schaal en laat het afkoelen.
Monique over haar kaneelappelmoes: appels kun je vaak zelf plukken bij een boer, of langs de weg kopen, als je, net als ik, landelijk woont. Ik maak beide gerechten in de herfst en winter bijna wekelijks. Mijn kinderen zijn er gek op, het is absoluut niet duur en met 1 keer koken heb je een paar dagen veel plezier. Wil je de appelmoes lang bewaren, vries het dan in. Doe een diepvrieszakje in een bakje en vul deze met de appelmoes tot 1,5 cm onder de rand (de moes zet namelijk uit als je het invriest). Doe de zakjes dicht en zet de bakjes in de vriezer. Als de moes bevroren is verwijder je de bakjes zodat je ze nogmaals voor iets anders kunt gebruiken. De zakjes zijn nu wel mooi vierkant en je kunt ze daarom gemakkelijk stapelen in de vriezer.

3 gedachten over “Moniques stoofpeertjes en kaneelappelmoes

  1. als ik appelmoes maak , doe ik het altijd direct van het vuur in glazen potten, zet deze op de kop tot ze helemaal zijn afgekoeld.
    dan zijn ze heel lang te bewaren, het is eigenlijk gewoon inwekken zonder wekketel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *