Smaakmakers: peper, groene kruiden (b.v. bieslook, dille, oregano)
Tip: Heeft u van van alles een beetje dit en dat en zus en zo over? Serveer dan bij dit gerecht een heerlijke kliekjessalade!
Tip: Heeft u geen 2 kleine springvormen (verkrijgbaar bij de Hema), dan kunt u ook kleine ovenschaaltjes gebruiken. Maak dan bijvoorbeeld vier kleine preitaartjes ipv 2. De bereidingstijd is dan iets korter.
Ingrediënten
- 1/2 prei
- 1/2 ui
- 1 doosjes vegetarisch spek
- 1 groot bakje crème fraîche
- 3 eieren
- 150 gram geraspte kaas
- 6 plakjes deeg voor hartige taart
- olijfolie om de vormpjes mee in te vetten en evt. bakpapier
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Haal 6 plakjes deeg voor hartige taart uit de verpakking en laat ze ontdooien.
- Bak het vegetarisch spek in een scheutje olijfolie. Snijd ondertussen de halve prei fijn. (Halveer de prei en snijd
- halve ringetjes.) En snipper het halve uitje.
- Bak de prei en ui nog eventjes mee in de pan.
- Vet de springvormpjes in met olijfolie en bekleed de bodem met bakpapier of vet de bodem ook goed in.
- Bekleed de springvormpjes ieder met drie plakjes bladerdeeg en laat het bladerdeeg wat over de randen vallen.
- Prik met een vork wat gaatjes in de met deeg beklede bodems.
- Verdeel je gebakken mengsel over de twee vormpjes.
- Klop de eieren los met een vorm en roer er ook de crème fraîche doorheen, tot er een glad mengsel ontstaat.
- Voeg wat peper toe naar smaak en mix er groene kruiden door (b.v. in totaal 2 eetlepels kruiden).
- Verdeel het mengsel over de twee vormpjes.
- Bestrooi met geraspte kaas en vouw de overhellende deegflapjes naar binnen.
- Plaats de taartjes in de voorverwarmde oven.
Je hebt nu twee keuzes:
direct opeten, of later
Direct opeten:
- Je kunt aan de deegflapjes aan de bovenkant zien of ze klaar zijn.
- Als je ze direct wilt opeten, prik dan met een breinaald in de bovenkant om te zien of de vulling goed gaar is.
- Bak de taartjes dan ongeveer 30 minuten.
Later opeten:
- Dit gerecht kun je gemakkelijk ‘s ochtends voorbereiden. Laat de taartjes ongeveer 20 minuten bakken.
- Haal ze uit de oven om ze wat af te laten koelen.
- Als ze afgekoeld zijn, kun je ze uit de vormpjes halen en op een bord in de koelkast plaatsen. Bedek je taartjes dan met aluminiumfolie.
- Voordat je ze gaat eten, plaats je ze nog even in een op 180 graden voorverwarmde oven, zonder de springvorm. Op deze manier wordt de korst lekker krokant.
Dit gerecht kan als hoofdgerecht dienen, ieder krijgt dan een half taartje met een lekkere salade (B.v. met rucola, tomaten, rode ui, augurk en een mosterddressing.) Je kunt de taartjes ook in vieren snijden, je hebt dan 8 voorgerechtjes. De taartjes kunnen ook koud gegeten worden, je hebt dan een gezonde snack voor onderweg.
Wat een lekker recept ! Dank je wel.
Waarom die spullen kopen bij de AH. Bij de Lidl is bijna alles de helft goedkoper.