Rengelina’s quiche broccoli/gorgonzola

Rengelina’s Quiche met broccoli/gorgonzola
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Smaakmakers: dille, peper

Tip: een simpele dilledressing voor de salade (eventueel) maakt u met een beetje (olijf)olie, een paar druppels citroensap en wat dille. Eventueel een theelepeltje honing toevoegen.
Tip: in dit gerecht zit ongemerkt 620 gr groenten 🙂

Ingrediënten

6 plakjes bladerdeeg
1 broccoli (circa 240 gr)
4 eieren
150 ml kookroom
150 gr gorgonzola mild
1/2 krop sla (circa 180 gr)
1 komkommer (circa 200 gr)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier. Bekleed de bodem en randen met de bladerdeeg. Druk de randen met een vork aan elkaar. Gaar de bladerdeeg 5 minuten in de oven.

Ondertussen de broccoli in kleine roosjes verdelen en de stronk in dunne plakjes snijden. Water met iets zout aan de kook brengen, eerst stronkplakjes koken en na 2 min. de roosjes toevoegen. Beetgaar koken (gaart nog iets verder in de oven), afgieten, koud afspoelen en goed uit laten lekken. Kluts de eieren met peper, dille en room. Geen/weinig zout gebruiken, de kaas geeft al veel zout af. Bodem met dille bestrooien en vullen met de broccoli. Gorgonzola verkruimelen en goed tussen de broccoli verdelen. Ei-roommengsel erover schenken en zorgen dat alle roosjes bedekt zijn.

Ongeveer 40 minuten afbakken in de oven.

Rengelina over haar gerecht: Let op: een te natte vulling maakt de quiche slap! Kijk tijdens het bakken regelmatig in de oven. Mocht je vinden dat de bovenkant te donker worden, voordat de kooktijd verstreken is, dan kun je het afdekken met aluminiumfolie. De salade smaakt heerlijk met een dilledressing erbij.

Verder wil ik nog graag een kook tip meegeven: ik adviseer zelf het bakken van een quiche met een blinde vulling. Het doel is om de bodem te garen voordat de vulling erin gaat, zodat de quiche niet te vochtig wordt. Dan blijft de bodem namelijk zacht en mis je een bite. Je bakt eerst de bladerdeegbodem, die je bedekt met bakpapier waarop je gedroogde bonen legt. Na het bakken verwijder je het bakpapier en de bonen. Deze bonen kun je nog honderden malen gebruiken als blindbakvulling; aangezien ik heel vaak bak, is het geen verlies/verspilling van voedsel, de bonen zijn een keukenattribuut geworden, heb ik altijd in een apart bakje zitten. Eet smakelijk!

2 gedachten over “Rengelina’s quiche broccoli/gorgonzola

  1. Ik zat net te zoeken naar een recept met broccoli, belt mijn broer of hij kan meeëten. Andere salade erbij: ik vind kropsla niets in de winter. En dit heb ik nog: geitenkaas, bleekselderie, cranberries, noten (tamme kastantjes in dit geval). Dat wordt lekker!

  2. Dank je Merlien voor het toevoegen van mijn blinde-vulling verhaal! Zo wordt het echt een heerlijke quiche, ik ben er nu weer eentje aan het bakken! En als ik een puntje over heb (wij zijn maar met zijn tweetjes), vries ik het in en als er dan onverwacht gasten komen of we hebben zelf trek in iets hartigs, dan staat er binnen no time een heerlijk (goedkoop) borrelhapje op tafel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *