Rengelina’s uiensoep met kaascroutons

Rengelina’s uiensoep met kaascroutons
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Smaakmakers: mosterd, 2 laurierblaadjes, 2 kruidnageltjes, rundbouillonblokje, (chili)peperpoeder, knoflook

Ingrediënten 

500 gr uien
1 pot (350 ml) rund- of kalfsfond
3 eetl vlb margarine
3 eetl bloem
2 meergranen afbakbroodjes
zelf geraspte kaas

Bereiding:

Uitjes in kwart ringetjes snijden. (Als u verse knoflook en chilipeper gebruikt: knoflook pellen en in plakjes snijden, pepertje ontdoen van zaad en zaadlijsten en fijn snijden.)

Fruit de uitjes en mosterd heel zachtjes gedurende circa 12-15 minuten in margarine tot ze zacht zijn (niet verkleurd). Voeg knoflook toe naar smaak. Voeg de bloem toe en roer goed door. Laat de bloem gedurende 3-4 minuten rustig garen. Voeg de inhoud van de pot fond in etappes toe tot de juiste dikte behaald is. Voeg 700 ml kraanwater toe, de laurierblaadjes, kruidnagels en de bouillonblokjes. Laat de soep nog 7-10 minuten doorkoken. Verwijder bij het opdienen de laurierblaadjes en kruidnagels. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden.

Snijd de broodjes in blokjes van 2 bij 2 cm. Leg ze in een ovenschaal. Voeg een beetje (olijf)olie toe, knoflook, peper en zout. Meng het geheel en plaats het in de oven. Na circa 3-4 minuten. Keer de stukjes brood en bak de andere zijde 2-3 minuten.

Rengelina over haar gerecht: tijdens het voorverwarmen en afkoelen, geeft een oven ook warmte. Deze warmte kun je natuurlijk goed gebruiken door kort voor te verwarmen en enkele minuten voor de baktijd de oven al uit te zetten. Dat energie en dus geld! Je kunt trouwens ook verse chili peper gebruiken. Dan heb je ongeveer een 1/2e nodig. Serveer de soep met de croutons en geraspte kaas, heerlijk, snel, goedkoop en gezond! En, als je het met groentebouillonblokjes maakt en een groentefond gebruikt, is deze soep helemaal vegetarisch! Smakelijk!

3 gedachten over “Rengelina’s uiensoep met kaascroutons

  • Hoi Nicole,

   Fijn om te lezen dat de soep goed gesmaakt heeft, zelf had ik er ook knoflook en rode pepertjes in gedaan, staat niet zo duidelijk in het recept, maar dat maakt het inderdaad net even áf!

   Bourgondische groetjes,
   Rengelina

   • Ha Nicole en Rengelina, ik zie onder Bereiding, in de 2e zin, de knoflook en pepertjes staan. Het staat tussen haakjes omdat het als variatietip is opgenomen 🙂 groetjes, Merlien Welzijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *