Sandra’s feestdagentips

Sandra’s feestdagentips

Kijkt u ook wel eens op tegen de feestdagen? Met deze tips komt u goedkoop en gezellig de feestdagen door! U krijgt in dit artikel tips om zelf kerstversiering te maken,  voor goedkope cadeautjes onder de boom, om zelf lekkere bubbels voor de kids te maken, voor iets lekkers bij de koffie, om goedkoop en lekker te gourmetten en voor een heerlijk en goedkoop 4 gangenmenu. Doe er uw voordeel mee en geniet van de feestdagen!

Zelf kerstversiering maken:

Maak zelf kerstversiering met zoutbrooddeeg. Dat is niet alleen goedkoop, maar ook ontzettend leuk om te doen met uw (klein)kinderen. Op diverse websites staan online knutseltips. Bak zelf kerstkransjes voor in de boom. Rijg wattenbollen (€ 0,40 voor een groot pak) aan dik garen en u heeft een sneeuw gordijn.

In bossen en parken kunt u tijdens een heerlijke wandeling dennenappels, bladeren en ander wintergroen rapen (mos wel laten liggen). Ook kunt u een kerstboomverkoper vragen of hij/zij wat losse takken kwijt wil. Hiermee kunt u bijvoorbeeld een schaal opmaken, de kersttafel, of het plafond versieren.

Cadeautjes onder de boom:

Wilt u cadeautjes geven met kerst, spaar ze dan gedurende het jaar bij elkaar. Kijk op rommelmarkten en in de kringloopwinkel. Daar liggen ook “nieuwe” spullen die niet uit de verpakking zijn geweest.

Heerlijk eten en drinken:
inkoop en bewaartips

Bedenk al vroeg wat u wilt eten met de Kerst. Koop houdbare producten gefaseerd en vooraf, zodat u de kosten spreidt. Vlees kunt u in de aanbieding kopen en invriezen tot de kerstdagen. Zorg ervoor dat uw vriezer op circa -18 graden staat. Vraag aan de verkoper of het vlees al eerder ingevroren is geweest, want dan kunt u het niet meer invriezen. Richtlijnen voor invriezen zijn:

– vis: circa 2 maanden
– gehakt en gekookt/gebraden vlees: circa 3 maanden
– kip: circa 9 maanden
– varkensvlees: circa 4 maanden
– rundvlees: circa 6 maanden

Lekker drinken:

Maak kinderchampagne door wat frambozensiroop aan te lengen met koolzuurhoudend bronwater en schenk het in een wijnglas of champagne glas. Voor kinderen is dat erg leuk.

Schenk drinken in kannen en zet deze op tafel. Dat staat gezellig en u hoeft niet elke keer op te staan om glazen te vullen.

Lekkers bij de koffie

Wat dacht u van een smakelijke, zelfgemaakte boterkoek!

sandraas boterkoek

Recept boterkoek
Geschikt voor 12 personen

Tip: €10 zakjes vanillesuiker kosten circa € 0,40 bij de Lidl

Ingrediënten en kosten:

250 gram bloem € 0,15
200 gram suiker € 0,20
200 gram boter € 0,35
1 zakje vanillesuiker € 0,05
2 eieren €0,30
snufje zout
totaal: € 1,05

Bereiding: 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Gebruik een boterkoekvorm of een springvorm van 24 of 26 centimeter. Mix de boter en suiker in een kom tot een luchtig mengsel. Voeg 1 ei en een snufje zout toe. Als laatst voeg je de bloem toe, meng dit goed door het deeg heen. Vet de bakvorm in en verdeel het deeg over de bodem. Met de bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad maken in de vorm. Breek 1 ei boven een bakje en kluts deze goed. Bestrijk het deeg met het geklutste ei en maak een motief in de koek met een vork. Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 graden. Laat de koek afkoelen en snij in punten.

Lekker tafelen 1:

Gourmet recept
Geschikt voor 7 personen

Tip 1: tijdens de Kerst zijn sla en paprika niet in het seizoen en dus iets duurder. Champignons en wortel zijn wel in het seizoen. Net als bijvoorbeeld pompoen, prei en veel koolsoorten. Als u nog verder wilt besparen kiest u dus bij voorkeur genoemde seizoengroenten.
Tip 2: Kant en klare gourmetschotels zijn duur. Tevens bestaat de neiging om te veel te kopen. In dit recept zit 700 gr vlees. Ongeveer 100 gram vlees per persoon is meer dan genoeg.
Tip 3: dit gerecht bevat 1.500 gr groenten. Ongeveer 200 gram groenten per persoon is de gangbare norm. Dus, dit is voldoende
Tip 3: U kunt de kosten voor het vlees verder drukken door vanaf november regelmatig van het vlees dat u bereid een stukje af te snijden en in de diepvries te stoppen. Op die manier sprokkelt u ongemerkt een aardige gourmetschotel bij elkaar.

Ingrediënten en kosten:

  • Maak van 100 gr gehakt hamburgers € 0,50
  • Maak van 100 gr gehakt en pakjes ontbijtspek slavinken € 1,00
  • Snijdt 100 gr kipfilet in blokjes € 0,50
  • 100 gr shoarma € 0,60
  • 100 gr varkensfilet lapjes in stukjes € 0,80
  • 1 schnitzel in stukken snijden € 0,65
  • 100 gr speklapjes in stukken snijden € 0,50
  • 100 gr chipolata worstjes € 1,00
  • 500 gr champignons € 2,00
  • 500 gr (circa 3 stuks) paprika € 1,19
  • 2 Uien € 0,20
  • 500 gr sla (1 1/2e krop) € 1,00
  • 700 gr aardappelen in blokjes. Even voorkoken en ze zijn zo gaar in de pan € 0,70
  • 4 geklutste eieren € 0,60
  • Pannenkoekenbeslag van bloem, zout, een beetje van het geklutste ei en melk € 0,25
  • 3 pakjes afbak baguettes van Euroshopper (totaal 6 baguettes) € 1,20
  • Bakje kruidenboter van Lidl € 0,69
  • Eiersalade kan je zelf maken van een gekookt ei, wat mayonaise, kerriepoeder, peper, zout en bieslook € 0,15
  • Zelf saté saus maken
  • Kerrie saus maken van wat mayonaise met kerriepoeder en een beetje water.
  • Verder kan je natuurlijk je eigen favoriete sausjes die je in huis hebt op tafel zetten
    totaal: € 13,53 (circa € 1,95 per persoon)

Lekker tafelen 2:

Heeft u geen gourmetstel of houdt u niet van gourmetten, of heeft u een kleiner gezelschap, dan kunt u ook een heerlijk 4 gangen menu op tafel zetten voor 4 personen waar u niet al te lang voor in de keuken hoeft te staan.

Recept 4 gangen Kerstmenu
Geschikt voor 4 personen

  • Bietencarpaccio € 1,34
  • Groenten in bouillon € 0,59
  • Rollade en komkommersalade met aardappelen en groenten uit de oven € 6,94
  • Appel met rozijnen uit de oven € 1,60
    totaal € 10,74 (€ 2,62 per persoon)

Gang 1: Bietencarpaccio

Smaakmakers: 2 eetlepels witte wijnazijn, 2 theelepels mosterd,1 theelepels citroensap

Tip 1: De carpaccio kunt u in zoverre voorbereiden dat u de bietjes alvast verdeelt op de borden en deze met folie eroverheen in de koelkast zet. De dressing kunt u alvast mixen en in de koelkast bewaren.
Tip 2:
Als u de carpaccio opdient kunnen de aardappelen en groente in de oven en kunt u de groenten in bouillon opzetten.

Ingrediënten en kosten:

250 gram Euroshopper bieten € 0,25
Zakje Lidl rucola sla € 0,89
80 gram mozzarella € 0,30
totaal: € 1,44 (€ 0,36 per persoon)

Bereiding:

Klop de witte wijnazijn samen met de mosterd en citroensap tot een dressing. Snijd de bietjes in flinterdunne plakjes met een scherp mes, kaasschaaf of plakjesrasp. Leg de plakjes biet dakpansgewijs op 4 borden en besprenkel met de dressing. Verdeel rucola over de bietencarpaccio. Snijdt de mozzarella in stukjes en verdeel deze over de carpaccio.

Gang 2: Groenten in bouillon

Smaakmakers: 2 bouillonblokjes

Tip 1: Maak zelf verse soepgroenten van bijvoorbeeld 1 winterwortel (€ 0,10), 2 preistronken (€ 0,30), diepvries doperwtjes (€ 0,25), bloemkoolroosjes (€ 0,20), etc.
Tip 2: De soep kunt u opzetten als u de carpaccio opdient.
Tip 3: Voordat u de soep opdient kunt u de aardappelen en de groente in de oven even omscheppen

Ingrediënten en kosten:

1 liter kraanwater
1 doos Boni boerensoepgroente diepvries € 0,59
totaal: € 0,59 (€ 0,15 per persoon)

Bereiding: 

Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook. Voeg de boeren soepgroente toe en laat 10 tot 15 minuten koken.

Gang 3: Rollade aardappelen en groente

Smaakmakers: oregano, rozemarijn (vers of gedroogd), zout, slasaus

Tip 1: paprika, courgette en komkommer zitten niet in het seizoen als het Kerst is. Eventuele goedkopere alternatieven die wel in het seizoen zitten zijn: champignons, wortel, pompoen, prei en veel koolsoorten. Als u nog verder wilt besparen kiest u dus bij voorkeur genoemde seizoengroenten. Voor dit specifieke gerecht zijn champignons, wortel en prei goede alternatieven die in de oven bereid kunnen worden.
Tip 2: De rollade kan een avond van te voren gebraden worden. Zet de rollade dan tijdens het serveren van de bietencarpaccio op een zacht vuurtje om weer warm te worden. Of zet de rollade ruim voordat u gaat beginnen met de carpaccio op.
Tip 3: De aardappelen kunt u een avond van te voren snijden en in een pan water bewaren. Op die manier verkleuren de aardappelen niet. U kunt dan de aardappelen laten uitlekken en kruiden als u de carpaccio afmaakt.
Tip 4: De groenten kunt u een avond van te voren snijden en met kruiden en olie in een plastic zak in de koelkast zetten. Door de olie en het plasticzakje droogt het niet uit.
Tip 5:
De komkommer salade kunt u ook van te voren bereiden.
Tip 6: In plaats van rozemarijn op de groente kunt u ook oregano gebruiken. De aardappelen kunt u dan bijvoorbeeld kruiden met paprikapoeder en knoflookpoeder.

Ingrediënten en kosten:

450 gram AH rollade € 3,99
600 gram aardappelen € 0,60
2 paprika’s € 0,80
2 uien € 0,20
1 courgette € 0,60
1 komkommer € 0,75
totaal € 6,94 (€ 1,74 per persoon)

Bereiding: 

Braad de rollade in wat boter gaar (ongeveer 45 minuten). Regelmatig omkeren voor een mooie en gelijkmatige kleur. Was de aardappelen goed schoon. Snijdt ze met schil doormidden, snijdt de helften nogmaals doormidden en de kwarten ook nog een keer. Bestrooi ze met zout, oregano en besprenkel met wat olie. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel de aardappelen hierop. Was de courgette schoon. Was de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Pel de uien. Snijdt alle groenten in stukken van ongeveer 1 cm.  Bestrooi ze met zout, rozemarijn en besprenkel met wat olie. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel de groenten hierop. Bak de aardappelen en de groenten in ongeveer 30 minuten gaar in de oven op 190 graden. Halverwege de baktijd een keertje omscheppen. Halveer de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd in plakjes. De komkommer serveren met wat slasaus.

Gang 4: Appel met rozijnen uit de oven

Smaakmakers: 2 eetlepels honing

Tip 1: 500 gr Euroshopper rozijnen kosten circa € 0,79
Tip 2: Als u het hoofdgerecht opdient, kunt u de oven terug zetten naar 180 graden. Na een minuut of 10 kunt u dan de appels in de oven zetten.
Tip 3: De appels kunt u van te voren schillen en vullen. Besprenkel de appels dan met wat citroensap. Pak ze stuk voor stuk in aluminiumfolie en leg het in de koelkast. De appel blijft dan wel een halve dag goed.

Ingrediënten en kosten:

4 Appels € 1,00
2 handjes rozijnen € 0,20
400 ml vanille vla € 0,40
totaal: € 1,60 (€ 0,40)

Bereiding:

Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Vet met wat boter een ovenschaal in. Zet de uitgeholde appels in de ovenschaal. Mix de rozijnen met de honing en de kaneel. Vul de appels met het rozijnen mengsel. Als je nog wat mengsel overhebt kan je dit in de schaal verdelen. Bak de appels ongeveer 20 minuten in de oven op 180 graden tot ze zacht zijn. Zet een appel op een bord en overgiet deze met 100 ml vanille vla.

Sandra over haar feestdagentips: met deze tips sta je met kerst niet veel in de keuken en kun je van een heerlijk en goed doorlopend diner genieten. (Alvast) fijne feestdagen!!!

20 gedachten over “Sandra’s feestdagentips

  1. Wat een goede tips voor als je een leuk Kerstdiner wilt maken, wat niet al te duur is!
    Grappig dat het jullie (de bedenkers van dit kestdiner) ook nog gelukt is om met originele ideeen te komen zoals de bietencarpaccio.
    De tips over welke groenten in het kerstseizoen duur zijn en welke betaalbaar, is ook prima. Evenals de tips hoelang bepaalde vleessoorten bewaard kunnen worden in de vriezer.
    Ja .. die bietencarpacio ga ik zeker proberen!

  2. Voordat je de boterkoek in de oven plaatst kan je er ook stukjes appel BV Elstar overheen verspreiden. Het is erg lekker en gezond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *