Sandra’s rode kool ovenschotel

Sandra’s rode kool ovenschotel
Geschikt voor 6 personen

Smaakmakers: zout, peper, nootmuskaat

Tip: kijk voor een leidraad voor aanbevolen hoeveelheden per maaltijd op de website van bijvoorbeeld het Voedingscentrum. Houdt u er rekening mee dat u meer nodig heeft als u meer verbrandt en minder als u minder actief leeft. Bij twijfel raadpleegt u uw huisarts of diëtist

Ingrediënten

900 gram diepvries rode kool met appeltjes
600 gram gehakt
2 uien
1 kilo aardappelen
0,4 l melk
een handje paneermeel

Bereiding:

Laat de rode kool ontdooien. Schil de aardappelen en kook deze in water met wat zout gaar. Maak aardappelpuree met wat boter en melk en nootmuskaat.

Pel en snipper de ui. Rul het gehakt in de pan met wat zout en peper.  Voeg de ui toe en bak tot deze glazig is.

Schep de ontdooide rode kool onder in een ovenschaal. Schep het gehakt op de rode kool. Bedek het gehakt met de aardappelpuree. Strooi er paneermeel overheen en leg hier kleine stukjes boter op.

Bak de schotel ongeveer 20 minuten in de oven op 200 graden tot de paneermeel een mooi korstje vormt.

15 gedachten over “Sandra’s rode kool ovenschotel

  1. Gerechten die ik nog van huisuit meekreeg lees ik hier weer.Vlees hoeft niet iedere dag. Mijn moeder was weduwe en er kwam maar 1 x per week vlees op tafel. Wel altijd pap toe, bv Rijstepap, Karnemelkse, Grutjes, Gort allemaal weer te koop in de supermarkt al dan niet kant en klaar. Beetje vloeibare stroop erdoor en je maag was goed gevuld. Als je het zelf kookt, zit er niet zoveel toegevoegde suiker etc. in. Hadden wij savonds toch nog een rammelende maag, kreeg je een bruine boterham met boter en piepklein beetje suiker erover.

    • Ha Johanna, wat je per persoon eet is erg afhankelijk van hoe actief je leeft, wat je lichaamsbouw en leeftijd is, etc. Om een indicatie te krijgen voor jouw situatie zou je hier eens kunnen kijken voor een advies. Als je invult of je een man/vrouw bent en wat je leeftijd is kun je een advies krijgen. Dit kun je natuurlijk herhalen voor al je gezinsleden: http://www.voedingscentrum.nl/nl/schijf-van-vijf/eet-niet-teveel-en-beweeg/hoe-eet-ik-niet-te-veel.aspx

      • Ik vind 1 kg aardappel ook erg weinig! Wij zijn met 5 personen. en ik zou al meer klaar maken! Nu moet ik wel zeggen dat onze kinderen goede… zeer goede eters zijn. En ik weet heel zeker dat mijn man en ik ook meer eten dan gewoonlijk. En toch, ik weeg 70 kg en mijn man 80 , wij zijn echt geen van beide dik te noemen. Eerlijk, op het vlees na zou dit recept *2 moeten vrees ik…

      • Ha Jeanette, een vuistregel is 150-250 gr per persoon, afhankelijk van allerlei factoren. Voor mijn eigen gezin reken ik 4 aardappels voor mezelf (circa 200 gr), 5 voor mijn man (circa 250 gr) en 1 à 2 voor onze twee kinderen (zeg 250 gr). Tezamen 12 aardappelen. Dat is circa 650 gr. Zo zie je maar hoe veel dat van gezin tot gezin kan verschillen. Aardappelen staan overigens wel op plek 6 in de top 10 van de meest verspilde voedingsmiddelen. Waarschijnlijk omdat het zo lastig in te schatten is: http://www.tastethewaste.nl/artikelen/show/feiten_en_cijfers_over_voedselverspilling.groetjes van Merlien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *