Weten waar je recht op hebt

Het valt op dat veel mensen niet goed weten waar ze recht op hebben. Als je tobt met je portemonnee is het vaak lastig om scherp te blijven en de energie te vinden om alles uit te zoeken. Door te weten waar je recht op hebt maak je ruimte in je portemonnee en… in je hoofd!

De wereld van regels en regelingen is taai en warrig. In iedere gemeente is het ook net allemaal weer anders. Toch heb ik me voorgenomen om via deze website een overzicht te gaan maken. Maar, graag samen met jou! Vul dus svp aan. Gebruik het reactieformulier onderaan deze pagina om de regeling die jij ontdekt hebt toe te voegen.

Hier heeft u misschien wel recht op:
(Gebruik dit overzicht om verder op zoek te gaan in jouw eigen gemeente)

– Meedoenbijdrage
– Collectieve zorgverzekering via de gemeente
– Kledingbank
– Voedselbank
– Langdurigheidsvergoeding
– Woonlastenfonds
– Stichting Leergeld
– Gemeentelijke kortingspas
– Bijzondere Bijstand
– Schuldhulpverlening
– Gratis budgetcoach
– Sportfonds
– Kwijtschelding schoolbijdrage
– Ondersteuningsfonds
– Mantelzorgcompliment
– Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (2014 is laatste jaar waarin uitbetaald wordt)
– DUO jaarlijkse tegemoetkoming schoolkosten (niet terugbetalen)

Handige websites:

http://www.berekenuwrecht.nl
http://www.gratisoptehalen.nl
http://www.stichtingbabyspullen.nl
http://www.wildplukwijzer.nl
http://www.weggeefwinkels.nl
http://www.repaircafé.nl
http://www.rechtopgeld.nl
https://www.bokkz.nl/
http://www.bijstandshulp.nl
http://www.noodhulpnl.nl/

 

 

10 gedachten over “Weten waar je recht op hebt

 1. Geachte m.welzijn,
  Alvorens ik verder ga wil ik u complimenteren met het boek slim koken genaamd.
  Ik ga erg verstandig om met het inkopen en geloof het of niet
  ik hou er nog geld aan over.

 2. Mooie website.
  iemand enig idee hoe of waar je het voor elkaar krijgt om een opleiding vergoed te krijgen zodat er wel werk een jaar later is.
  gemeente gooit deur dicht als je vraagt om een opleiding/ werken en dan betaal jezelf de opl. wat als je gewoonweg niet een baan krijgt ondanks 10 sollicitaties p. week.
  heeft hier iemand ervaring mee hoe je wel uit de bijstands cirkel komt waar nee een kernwoord is/ als jezelf vooruit wilt en geen opleiding kunt betalen van het minimum.

 3. Ben een beetje bang dat dit behoorlijk is uitgekleed allemaal. Vooral regelingen via de gemeente. Bij ons is de langdurigheidsvergoeding weg, categoriale bijstand, tegemoetkoming eigen risico. Ik houd vooral mijn hart vast voor alleenstaande ouders die met die kostendelersnorm te maken krijgen.
  Wij hebben hier gelukkig een voedselbank, kledingbank en binnenkort ook zo’n repair café. Verder een stichting waar je gezamenlijk kunt eten en een ontmoetingsplaats. De gezamenlijke diaconieën doen hier ook veel voor minima. Voor de kerst kreeg ik een bon voor €40,- boodschappen. En via maatschappelijk werk kun je voor €2,50 een klus laten doen. Gewoon goed op zoek gaan naar plaatselijke initiatieven, want van Den Haag zal het niet komen ben ik bang.

  • Ha Jeltje, de nieuwe regelgeving die per 1-1-2015 in is gegaan moet nog verwerkt worden. Lokale initiatieven zijn inderdaad vaak zeer welkom en waardevol. Dank voor jouw mooie reactie! groetjes, Merlien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *