Yolanda’s keftatajine

Yolanda’s keftatajine
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Smaakmakers voor de saus: 4 tenen knoflook, 2 theelepels gemalen komijn, ½ theelepel gemalen kaneel, 1 theelepel paprikapoeder, 2 theelepels harissa , 2 eetl fijngehakte koriander

Smaakmakers voor de ballen: 2 tenen knoflook, 2 eetl verse peterselie, ½ theelepel gemalen gember, 1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel paprikapoeder

Tip: Harissa is Tunesische hete rode saus
Tip: eet u regelmatig kruidig uit de Arabische keuken, dan loont het de moeite deze smaakmakers in huis te halen en aan uw lange termijn voorraad toe te voegen
Tip: kweek zelf verse kruiden in een pot op de vensterbank! of gebruik gedroogde kruiden

Ingrediënten

voor de saus:
1 ui (Lidl/markt)
800 gr (Lidl) tomatenblokjes uit blik

voor de ballen:
500 gr (Lidl) half-om-half gehakt
1 ui

voor erbij
300 gr (Lidl) Basmati rijst
450 gr (Lidl) diepvries erwten

Bereiding:

Maak eerst de saus: pel en snipper de ui fijn. Verhit wat olijfolie (5 eetlepels bijvoorbeeld) in een ruime hapjespan en fruit de ui 3-4 minuten tot hij zacht is. Voeg dan de knoflook toe en bak nog zachtjes 2 minuten mee. Voeg daarna komijn, kaneel en paprikapoeder toe en bak nog een minuut. Roer de tomatenblokjes en de harissa erdoor en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus 30 minuten inkoken. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.

Maak ondertussen de ballen: Doe het gehakt met de andere ingrediënten met weinig zout en verse peper in een kom en meng goed. Eerst met een vork en daarna met je handen. Rol er ballen van ter grootte van een walnoot. Verhit wat olie in een aparte pan op middelhoog vuur. Bak de balletjes in 8-10 minuten met af en toe omdraaien goudbruin.

Maak het gerecht af. Voeg de balletjes toe aan de saus, dek de pan af en laat alles nog 10 minuten pruttelen. Kook de diepvrieserwtjes even kort (2 minuten) in een laagje water met een snufje zout. Giet af. Breng de tomatensaus op smaak met peper en zout en roer er eventueel wat fijngehakte koriander door.

Yolanda over haar gerecht: dit is een super smakelijk en geurig gerecht waar je je niet voor hoeft te schamen als je gasten te eten krijgt. Serveer het in een gezellige schaal en zet die midden op tafel zodat iedereen zijn brood lekker in de saus kan dippen. Ook kinderen zijn er gek op. Je kunt samen de balletjes draaien. Combineer het met geroerbakte spinazie (niet goedkoop, maar wel lekker), geroerbakte reepjes paprika of erwten. Het recept is geschikt voor mensen met glutenallergie maar serveer het dan met rijst ipv brood. Ook lekker en goedkoper. 

Eén gedachte over “Yolanda’s keftatajine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *