Yolanda’s macaroni met kaas
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen
Smaakmakers: 10 zwarte peperkorrels, zout en versgemalen nootmuskaat naar smaak
Opmerking: normaliter treft u geen boter in onze ingrediëntenlijst omdat we u adviseren dat standaard in uw voorraad te hebben. Een klontje boter weegt circa 20 gr. Omdat in dit gerecht meer boter vereist is, hebben we het toch opgenomen in de ingrediëntenlijst
Tip: om aan de juiste hoeveelheid groenten per persoon te komen hebt u nog de gelegenheid om een lekkere salade te maken (zeg nog 200 gr). Bijvoorbeeld van een komkommer. Een hele komkommer weegt ongeveer 400 gr.
Ingrediënten
1/2 liter melk melk
3 stengels bleekselderij (circa 125 gr)
3 wortels (van een bos) (circa 300 gr)
2 middelgrote fijngehakte uien
50 gr boter
50 gr bloem
4 eieren, gesplitst
100 gr vers geraspte (Lidl) Parmezaanse kaas
100 gr versgeraspte belegen kaas
400 gr macaroni
Bereiding:
Snijd de wortel en bleekselderij fijn en doe ze samen met de peperkorrels in een pan met dikke bodem. Laat de groenten 5 minuten op laag vuur “zweten”. Giet dan de melk er bij en warm de melk langzaam op tot deze omhoog komt door de kook. Blijf er dus bij! Zet het vuur uit en laat het geheel minstens een half uur staan (langer mag ook, daar wordt het alleen maar lekkerder van). Snijd ondertussen de uien, splits de eieren en rasp de kaas. Kook de pasta in ruim water ongeveer 5-6 minuten. Niet te lang want het gaart ook nog in de oven. Giet af en spoel af met koud water zodat de pasta niet door gaart.
Passeer de melk door een zeef in een kom. Haal de pepers uit de groenten en pureer de groenten met een staafmixer of prak met een vork. Zet de melk en de groentepuree even weg. Warm de oven voor op 200 graden.
Smelt de boter in een pannetje met dikke bodem op laag vuur en fruit de uien 5 minuten tot ze zacht zijn maar niet bruin. Voeg de bloem toe, roer goed en laat een minuutje garen. Voeg de melk in één keer toe en roer flink met een garde zodat er geen klontjes meer zijn en de saus langzaam indikt tot een egale massa. Laat een paar minuten zacht pruttelen en blijf vooral roeren. Voeg eventueel wat melk toe als de saus te dik wordt. Voeg zout, versgemalen nootmuskaat en de gepureerde groenten toe. Proef goed, het moet lekker pittig zijn. Haal van het vuur en voeg eerst 150 gr kaas en daarna pas de eierdooiers al roerend toe. Houd 50 gram Parmezaanse kaas achter.
Klop de eiwitten stijf in een grote kom tot je er mooie pieken van kunt maken. Spatel saus voorzichtig door de eiwitten en roer daarna de pasta door het geheel. Doe het hele mengsel in een ingevette ovenschaal. Strooi er het restant geraspte Parmezaanse kaas overheen. Zet de schaal ongeveer 20-30 minuten in het midden van de oven tot de pasta mooi bruin gegratineerd is.
Yolanda over haar gerecht: Dit gerecht is een beetje van Delia Smith en een beetje van mezelf. Wat bijzonder is in vergelijking met andere recepten van deze Amerikaanse favoriet, is de toevoeging van stijfgeklopt eiwit waardoor het gerecht minder zwaar wordt. Door (gepureerde) groenten toe te voegen krijgt het gerecht meer smaak, een heerlijke geur en is het nog gezonder ook. Toevoeging van mozzarella zorgt voor mooie draden in het gerecht maar zorgt ook voor meer calorieën. Voor de smaak is het niet nodig dus je kunt het ook weglaten. Het gerecht is geschikt voor vegetariërs. Lekker met een knapperig-frisse salade of een portie snoeptomaatjes.
Wat een leuke site heb je! Ik vond het veel werk, maar dat is leuk! Bezig zijn met eten en het resultaat!!! Klasse!!!
Wauw er even bij blijven….. Maar dan heb je ook wat…. Dit staat op onze menu kaart voor komende week
Dat klinkt lekker! Bedankt voor het recept!
Maar hoe lang moet het in de oven?
Ha Johanna, er is een deel van de tekst niet meegekomen. Intussen is het aangepast. Bedankt voor de melding. groetjes, Merlien Welzijn