Esmee’s Hemel en aarde

Esmee’s Hemel en aarde
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Smaakmakers: 2 eetlepels suiker

Tip: moesappels zijn verkrijgbaar bij de fruitteler of op de markt. Goudrenetten worden ook veel gebruikt om moes van te maken
Tip: om ervoor te zorgen dat spekjes minder vet zijn, kunnen ze vóór bereiding in keukenpapier gerold worden. Leg in een magnetronbestendige schaal met deksel en bak 1 minuut op vol vermogen. Het vet wat vrij komt wordt geabsorbeerd door het keukenpapier. Zo gaan de spekjes magerder de pan in. Ook kan de spek uitgebakken worden (zonder boter/olie) waarbij het vrijkomende vet wat als overtollig beschouwd wordt simpelweg weg geschept kan worden

Ingrediënten

1 kg aardappelen
4 moes appels (circa 720 gr)
2 1/2e braadworst (200 gr)
1/2 pakje spekjes (125 gr)
1 ui
150 ml melk
75 ml kraanwater

Bereiding:

Schil de aardappelen en appels en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Doe de appels in een pan met 75ml kraanwater. Voeg de suiker toe. Kook de appels tot ze zacht zijn. Verwarm de melk. Stamp de aardappelen met de verwarmde melk tot een puree. Stamp de appels tot moes. Smelt wat boter in een pan (of wat olie verhitten) en bak de braadworsten rondom gaar. Haal ze uit de pan. Verwijder indien gewenst overtollig vet. Bak de spekjes nu krokant. Schep ze uit de pan. Bak als laatste de ui even aan. Schep vervolgens de appelmoes, spekjes en ui door de aardappels en snijd de braadworst in 4 stukken en serveer ze erbij.

8 gedachten over “Esmee’s Hemel en aarde

  1. Ik zag dat je het spekvet weggooide, zonde. Ik vang het spekvet op in een pot wat in de magnetron kan.. Als ik de pot voor een kwart gevuld heb, doe ik er gewone stroop door heen. Zorg er eerst wel voor dat het vet vloeibaar is. De stroop roer ik er goed doorheen tot het vet is opgenomen door de stroop. Is het stroopvet zoals ik het noem volledig klaar dan gaat het op tafel als we pannenkoeken eten. Heerlijk, maar het kan ook gewoon op brood.

    • Een heerlijk recept Esmee. En bedankt voor de tip Henriëtte. Ik heb ooit wel eens ergens stroopvet (of “stroopjesvet” zoals zij het noemden) zien staan, maar had geen idee hoe je het maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *