Esmee’s Hemel en aarde

Esmee’s Hemel en aarde
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Smaakmakers: 2 eetlepels suiker

Tip: moesappels zijn verkrijgbaar bij de fruitteler of op de markt. Goudrenetten worden ook veel gebruikt om moes van te maken
Tip: om ervoor te zorgen dat spekjes minder vet zijn, kunnen ze vóór bereiding in keukenpapier gerold worden. Leg in een magnetronbestendige schaal met deksel en bak 1 minuut op vol vermogen. Het vet wat vrij komt wordt geabsorbeerd door het keukenpapier. Zo gaan de spekjes magerder de pan in. Ook kan de spek uitgebakken worden (zonder boter/olie) waarbij het vrijkomende vet wat als overtollig beschouwd wordt simpelweg weg geschept kan worden

Ingrediënten

1 kg aardappelen
4 moes appels (circa 720 gr)
2 1/2e braadworst (200 gr)
1/2 pakje spekjes (125 gr)
1 ui
150 ml melk
75 ml kraanwater

Bereiding:

Schil de aardappelen en appels en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Doe de appels in een pan met 75ml kraanwater. Voeg de suiker toe. Kook de appels tot ze zacht zijn. Verwarm de melk. Stamp de aardappelen met de verwarmde melk tot een puree. Stamp de appels tot moes. Smelt wat boter in een pan (of wat olie verhitten) en bak de braadworsten rondom gaar. Haal ze uit de pan. Verwijder indien gewenst overtollig vet. Bak de spekjes nu krokant. Schep ze uit de pan. Bak als laatste de ui even aan. Schep vervolgens de appelmoes, spekjes en ui door de aardappels en snijd de braadworst in 4 stukken en serveer ze erbij.

8 gedachten over “Esmee’s Hemel en aarde

  1. Beste Yvonne, de aanbevolen hoeveelheid aardappelen per volwassene is 250 gr volgens bijvoorbeeld het Voedingscentrum en nog andere gezondheidssites. In dit recept staat zelfs een kilo aardappelen. Per volwassenen wordt 200 gr groenten aanbevolen. Ook daaraan wordt ruimschoots voldaan. Vlees is per volwassene 100 gr waarbij aanbevolen is dat een dagje geen vlees geen kwaad kan. Dus, volgens mij voldoet dit recept aan de richtlijnen. Zelfs als je een heel actief leven leidt wat bol staat van beweging (en dus verbranding) vraag ik me af of het dubbele, zoals jij aangeeft, wel aan te bevelen is. groetjes, Merlien Welzijn (initiatiefnemer Bijstandsgerechten)

  2. dit gerecht heb ik uit oostenrijk meegenomen,misschien heet t in nl anders.
    maar t is best lekker,zeker kinderen vinden t heerlijk

  3. Ik ken dit ook als hete bliksem. Ik ga het vandaag maken, heb nog moesappels liggen en rundervinkjes in de vriezer, dus een lekker potje! Dank je voor het recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *