Gerties wasmiddel

Nodig:
80 gram geraspte sunlight zeep: € 1,00 voor 2 blokken van 150 gram
80 gram soda: Voor nog geen euro heb je een kilo
5 liter kokend water

werkwijze:
kook het water. Doe de zeep en de soda in een emmer die wat hitte kan verdragen. Goed roeren om de zeep op te lossen. Laten staan tot het afgekoeld is en dan flink doorroeren want het is een massieve massa geworden. Overgieten in plastic flessen zonder statiegeld, of oude wasmiddelfles. Door het roeren wordt het weer mooi vloeibaar. 200ml per wasbeurt is voldoende of een vol wasmiddel bolletje.

Voor gekleurde was laat je de soda weg! Soda heeft een licht blekende werking.

Gertie over haar tip: Ik maak al 2 jaar zelf mijn wasmiddel. Dit werkt heel goed en iedereen is tevreden bij ons. Ook de allergiekinderen hebben er, bij mij, geen last van. Koop eventueel een lekkere wasverzachter voor de geur.

Bekijk ook eventueel dit filmpje voor een soortgelijk recept

23 thoughts on “Gerties wasmiddel

 1. mijn was wordt ook met gekocht wasmiddel grauw,met mijn eigen gemaakte middel blijven er klonten en slierten in zitten,wat doe ik fout???

  • Ik rasp de zeep eerst en los het op in 1 liter kokend water en roer tot de zeep helemaal is opgelost. dan de soda er bij en 4 liter warm water. Nog even goed roeren en 24 uur laten staan. Dan is het een dikke gel en als het goed is heb je dan geen klonten. Wel elke keer voor gebruik even roeren.

 2. Ik had nog nooit gehoord of gelezen dat je zelf je wasmiddel kan maken, totdat ik het las op Faceboek. Ik ben heel benieuwd, en ik ga het zeker weten een keer maken. Bedankt voor de tip

 3. Maar bedenk wel dat na een bepaalde tijd je was grauw wordt.
  Je moet dus af en toe wel een poosje met echte zeep wassen.
  Ik heb het een paar jaar geleden al gedaan maar doe het niet meer vanwege de grauwheid !

   • Ik doe schoonmaakazijn. Bij de Plus supermarkt is die het goedkoopst: € 0,39 per literfles . Bovendien is schoonmaakazijn een goede ontkalker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *