Mariannes wastip

Mariannes wastip

Bespaar op uw energierekening door te wassen op een heel lage temperatuur, bij voorkeur `s avonds of in het weekeinde mits u een dubbele meter heeft. Behandel vlekken direct als u ze ziet met wat afwasmiddel of shampoo en een oude tandenborstel. Is uw wasgoed echt vuil, laat het dan een paar uur of een nachtje weken in een emmertje water met wasmiddel. Kies voor een kort programma op 30 graden. Uw was wordt prima schoon en u bespaart heel wat aan elektriciteit.
Tip: witte was waar een vlek inzit, krijgt u heel goed schoon door de vlek voorzichtig aan te stippen met een wattenstaafje gedrenkt in bleekwater.

13 gedachten over “Mariannes wastip

 1. Bij mij blijft wel degelijk vuil/vet achter als ik alleen maar op lage temperaturen was (zeep is ook vet namelijk). Daarom doe ik de handdoeken was wél op 95 graden en laat ik een paar keer per jaar de wasmachine leeg draaien op 95 graden met twee vaatwastabletten. Dan heb je weer een perfect schone machine. Heel wat goedkoper dan al die speciale middeltjes zoals Calgon etc. Die van de Lidl zijn goedkoop en goed!

 2. Inderdaad, toen ik een nieuwe wasmachine gekocht heb, heeft ook die man dit tegen mij gezegd, dat te vaak wassen op te lager temperaturen, de wasmachine eerder doet aantasten op achtergebleven vuilresten.
  En ook soda,(niet erg duur, en in veel winkels te koop) aan het waspoeder toevoegen, haalt veel van het vuil uit het wasgoed.
  Je kunt dan evt. ook iets minder waspoeder gebruiken.
  En ook dit houdt je wasmachine schoon.
  En met soda kan je ook erg goed vieze b.v. schoonmaak doekjes uitkoken.
  Op te lage temperaturen wassen, heeft nog een nadeel.
  Dat er de bacteriën niet van doodgaan, en ook weer in de b.v. schoonmaakdoekjes achterblijven.

  http://gerdas-almanak.nl/tag/wasmachine/

  Heel mooie en waardevolle tips te vinden via internet.

  Heel veel succes met jullie wasserij.
  m.vr.gr.
  Roelie.

  • Je zegt het juist: te vaak op lage temperaturen wassen kan er inderdaad voor zorgen dat er te iets teveel resten achterblijven. Maar alles met “te” is niet goed.
   Wasgoed zoals shirts, overhemden, broeken, sokken en zelfs ondergoed worden prima schoon met 30 graden, zelfs een korter programma. Als je bij het wassen van bijvoorbeeld de vaatdoeken, handdoeken, beddengoed (dit kan zelfs op 40 graden) 60 graden gebruikt, wordt het eventueel achtergebleven vuil mee gespoeld. Opgelost.

   Wat me verder opvalt is het feit dat er wordt gezegd dat een nadeel van op lage temperaturen wassen is dat de bacteriën er niet dood van gaan. Waar is de wasmiddel dan voor? Natuurlijk gaan sommige vlekken er beter of sneller uit met een hogere temperatuur, doch met 60 graden gaan de bacteriën niet dood. Pas vanaf ongeveer 75 graden doet het iets met de bacteriën en bij 100 graden zijn ze echt dood.

   Veel succes ermee. 🙂

 3. Zo af en toe een was draaien op minimaal 60 graden bespaart echt veel op reparatie.
  Er blijft altijd wat zeep achter in de machine, die door het hete water nu wel wordt weggespoeld. De wasmachine is dus weer schoon!.

  Een scheutje gewone azijn aan het spoelwater toevoegen scheelt bovendien op de kosten van wasverzachter. De was wordt er net zo zacht van.
  Wasverzachter en vloeibare zijn erg schadelijk voor het milieu.
  Gebruik daarom bij voorkeur poeder.

 4. Wil wel even zeggen dat op lage temperatuur wassen erg slecht is voor de afvoer van machine. Dus ėėn keer in de week op zijn heetst wassen. En uw wasmachine of vaatwasser gaat langer mee.

  • Ha Jet, mogen we weten waarop je dat baseert. Er wordt op tv veel reclame gemaakt voor wassen op lage temperaturen. Heb je een document, programma of website wat we hierop kunnen nalezen. Bedankt alvast! groetjes, Merlien Welzijn

   • Mijn wasmachine reperateur zei het ook dat je minimaal 1 keer in de week heet (min. 60 graden) moet wassen anders is het slecht voor de machine en gaat hij ook makkelijker stinken.

    Ik doe ook altijd maar 60ml wasmiddel per wasbeurt, dat scheelt in was middel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *