Marja’s witlofschotel

Marja’s witlofschotel
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen

marjas witlofschotel

Smaakmakers: peper, peterselieblad

Tip: steeds vaker horen wij dat het voorverwarmen van een oven niet meer noodzakelijk is. Omdat wij niet weten of dat voor ieder type oven geldt, staat het nog wel in onze recepturen. Heeft u ervaring met niet voorverwarmen, laat het dan weten.

Ingrediënten en kosten:

Kilo (Lidl) witlof € 1,20
Kilo (Lidl) aardappelen € 0,70
1 ei (Aldi/C1000 per 10 verpakt) 0,13
150 gram ham  AH basis € 0,72
Zelf geraspte kaas van een groot stuk 100 gram € 0,40
Halve beker (Lidl) crème fraîche € 0,19
totaal: € 3,34

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de ham in stukjes. Rasp de kaas. Snijd de witlof in grove stukken. Snijd de aardappels in plakjes. Kook de aardappelplakjes in 2-3 minuten bijna gaar, giet af en leg ze in een beboterde schaal. Smoor de witlof beetgaar in een klontje boter. Roer de crème fraîche, ei, ham en de helft van de kaas door de witlof. Kruid met peper en peterselieblad. Giet het mengsel over de aardappelen en bestrooi het met de rest van de kaas. Bak de schotel 20 minuten in de oven.
Marja over haar gerecht: dit gerecht is ruim voldoende voor 4 personen. Ook makkelijk van te voren te maken. Als je het koud in de oven doet moet het wel wat langer in de oven. Mijn tip aan jullie is: vries zelf de peterselie en andere kruiden in voor in de winter. Zorg voor verse kruiden in de tuin of op je balkon. Kost zo erg weinig en je hebt er veel plezier van.

 

10 gedachten over “Marja’s witlofschotel

  1. Als je de schotel koud in de oven zet moet hij wat langer er in. In een koude oven zetten scheeld niet zo veel.
    Door de creme fraice wordt de smaak zachter en heb je geen last van de bittere stukjes. Ook kan je zorgen dat je de dunste stronkjes pakt die hebben minder harde kern.

  2. Denk dat dat meer op de oude ovens van toepassing is, die je met gas verwarmd. Dan is er even tijd nodig om de oven gelijkmatig warm te krijgen. De combi’s van tegenwoordig zet je aan en deze zijn op juiste temp binnen no time. Ik doe meestal 1 of 2 min meer dan in het recept staat

  3. Hoi,

    tip: Witlof kan soms bitter zijn, haal de kern eruit en het word al minder, een eetlepel suiker bijvoegen tijdens het smoren en de bitterheid proef je bijna niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *