Sandra’s verjaardagstip met taart
Iedereen heeft wel eens wat te vieren. En, natuurlijk gaat het erom dat je elkaar op zulke momenten waardeert in een warm samenzijn. Het is daarnaast heel goed mogelijk om met een klein budget ook iets lekkers op tafel te zetten.
Perzik kruimeltaart ongeveer 2,20 euro voor 10 tot 12 stukken taart
Ingrediënten en kosten:
250 gram margarine (ruitjesmerk) € 0,40
150 gram suiker € 0,10
Een ei € 0,10
500 gram patentbloem € 0,45
Een zakje bakpoeder € 0,05
Scheut melk € 0,05
Snuf zout
1 groot blik perziken op siroop € 1,00
1 eetlepel aardappelzetmeel € 0,05
totaal: € 2,20
Bereiding:
De perziken uit blik in een vergiet laten uitlekken en het sap opvangen in een pannetje. Margarine op kamertemperatuur samen met het ei en de suiker in een kom. Met twee messen de margarine in stukken snijden en een flinke scheut melk toevoegen en driekwart van de bloem plus de bakpoeder. Met koele hand kneden en gaandeweg de rest bloem toevoegen. Je voelt zelf wel hoeveel totdat het deeg niet meer plakt en stevig is. Het moet een soepel deeg worden dat los laat van je handen en goed uit te rollen is.
Een grote (vlaai)taartvorm invetten en bestuiven met wat bloem. Bij gebrek aan een taartvorm kan je ook een ovenschaal gebruiken die je bekleed met bakpapier. Het deeg in een lap rollen van ongeveer een halve centimeter dik. De taartvorm bekleden met het deeg en her en der gaatjes in de bodem prikken met een vork. Het deeg dat overblijft terug doen in de mix kom en met 2 messen snijden tot kruimels.
De uitgelekte perziken in kleine stukken snijden. In een glas een klein beetje water doen en hier een eetlepel aardappelzetmeel in oplossen. Het opgevangen sap aan de kook brengen. Het water met zetmeel bij het kokende sap gieten en een minuutje zachtjes door laten koken. De stukjes perzik toevoegen.
De perzik en het sap op de taartbodem verdelen. De kruimels deeg uit de mix kom hierover verdelen en daarna ongeveer 25 minuten in de oven op 175 graden bakken. De kruimeltaart is te maken met alle soorten vruchten uit blik of pot.
2 eieren (0,26)
125 ml melk (0,07)
1 zakje bakpoeder
150 gr havermout (0,15)
Handvol rozijnen (0,10)
Snuf zout
beetje honing als je wilt
1 tl kaneel als je wilt
Totaal circa: € 0,68
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 graden (hete lucht oven).
Mix de havermout met de banaan, het bakpoeder en de eieren en de melk zodat het een massa wordt. Het beslag blijft erg dun, maar dat komt vanzelf goed. Voeg eventueel wat extra honing toe. Voeg de rozijnen, kaneel en een snufje zout toe.
Spuit de muffin vormpjes in met bakspray, of gebruik siliconen vormpjes en zet ze op een rooster. Verdeel het beslag over de bakjes. Bak de muffins in ongeveer 20 – 25 minuten gaar. De muffin is gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.
Sandra over haar muffins: Ik mix altijd een minuut of 3 tot 5, zodat de havermout goed fijn wordt. Op die manier zien de kinderen de vlokken niet meer terug. Overrijpe bananen zijn erg zoet. Als je die gebruikt heb je geen extra honing nodig.
zelf kruidenboter maken is ook heel simpel: een pakje gezouten roomboter, takjes peterselie/bascilicum/oregano naar smaak, 4 teentjes knoflook (uitgeperst) en peper. Alles op kamertemperatuur door elkaar mengen en je hebt een beste bak met knoflookboter voor weinig.
Wil je het makkelijker, dan kan je ook een taartbodem halen.
Deze met een laag bedekken van:
kwark of creme fraiche, en jam naar keuze bv aardbeien door elkaar gemengd naar smaak.
en afmaken: met vruchtjes naar keuze bv aardbei, chocoladehagel/vlokken. evt kan je ook blok chocolade zelf schaven met een kaasschaaf.
Je kan ook een caketaart maken door de cake in de breedte te snijden in plakken van zo’n 2 cm en hier het mengsel tussen te stapelen. De buitenkant kan je mooi versieren.
Een paar druppels citroensap zorgen voor een frisse smaak.
ipv jam kan je ook een marmelade nemen.
wat een leuke tip dit ga ik zeker proberen.
dank
Ik maak afbakbroodjes vaak wat lekkerder door ze in te smeren met wat (olijf)olie en knoflookpoeder. Dan 12 minuten op 200 graden bakken.
Wat een heerlijk idee, Anne! Bedankt voor het delen 🙂 groetjes van Merlien