Sandra’s verjaardagstip met taart
Iedereen heeft wel eens wat te vieren. En, natuurlijk gaat het erom dat je elkaar op zulke momenten waardeert in een warm samenzijn. Het is daarnaast heel goed mogelijk om met een klein budget ook iets lekkers op tafel te zetten.
Perzik kruimeltaart ongeveer 2,20 euro voor 10 tot 12 stukken taart
Ingrediënten en kosten:
250 gram margarine (ruitjesmerk) € 0,40
150 gram suiker € 0,10
Een ei € 0,10
500 gram patentbloem € 0,45
Een zakje bakpoeder € 0,05
Scheut melk € 0,05
Snuf zout
1 groot blik perziken op siroop € 1,00
1 eetlepel aardappelzetmeel € 0,05
totaal: € 2,20
Bereiding:
De perziken uit blik in een vergiet laten uitlekken en het sap opvangen in een pannetje. Margarine op kamertemperatuur samen met het ei en de suiker in een kom. Met twee messen de margarine in stukken snijden en een flinke scheut melk toevoegen en driekwart van de bloem plus de bakpoeder. Met koele hand kneden en gaandeweg de rest bloem toevoegen. Je voelt zelf wel hoeveel totdat het deeg niet meer plakt en stevig is. Het moet een soepel deeg worden dat los laat van je handen en goed uit te rollen is.
Een grote (vlaai)taartvorm invetten en bestuiven met wat bloem. Bij gebrek aan een taartvorm kan je ook een ovenschaal gebruiken die je bekleed met bakpapier. Het deeg in een lap rollen van ongeveer een halve centimeter dik. De taartvorm bekleden met het deeg en her en der gaatjes in de bodem prikken met een vork. Het deeg dat overblijft terug doen in de mix kom en met 2 messen snijden tot kruimels.
De uitgelekte perziken in kleine stukken snijden. In een glas een klein beetje water doen en hier een eetlepel aardappelzetmeel in oplossen. Het opgevangen sap aan de kook brengen. Het water met zetmeel bij het kokende sap gieten en een minuutje zachtjes door laten koken. De stukjes perzik toevoegen.
De perzik en het sap op de taartbodem verdelen. De kruimels deeg uit de mix kom hierover verdelen en daarna ongeveer 25 minuten in de oven op 175 graden bakken. De kruimeltaart is te maken met alle soorten vruchten uit blik of pot.
2 eieren (0,26)
125 ml melk (0,07)
1 zakje bakpoeder
150 gr havermout (0,15)
Handvol rozijnen (0,10)
Snuf zout
beetje honing als je wilt
1 tl kaneel als je wilt
Totaal circa: € 0,68
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 graden (hete lucht oven).
Mix de havermout met de banaan, het bakpoeder en de eieren en de melk zodat het een massa wordt. Het beslag blijft erg dun, maar dat komt vanzelf goed. Voeg eventueel wat extra honing toe. Voeg de rozijnen, kaneel en een snufje zout toe.
Spuit de muffin vormpjes in met bakspray, of gebruik siliconen vormpjes en zet ze op een rooster. Verdeel het beslag over de bakjes. Bak de muffins in ongeveer 20 – 25 minuten gaar. De muffin is gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.
Sandra over haar muffins: Ik mix altijd een minuut of 3 tot 5, zodat de havermout goed fijn wordt. Op die manier zien de kinderen de vlokken niet meer terug. Overrijpe bananen zijn erg zoet. Als je die gebruikt heb je geen extra honing nodig.
Ik doe in het deeg voor de bodem van de taart altijd vanillesuiker (2 zakjes). Geeft net dat beetje extra. Mjammie!
Hoi Sandra,
Ik ben echt super blij met de taart heeft mijn dochter ook nog taart op haar verjaardag
X
Tip voor het deeg. Leg het een half uurtje in de koelkast, dan rolt het makkelijker uit. Tijdens het kneden wordt de boter warm van je handen en zo stijft het weer op. Het plakt dan niet zo aan je deegroller. Heb je geen deegroller, een (wijn)fles of petfles (vullen met water en goed dichtdraaien) wil ook heel goed werken. Een beetje bloem over je deeg en roller en je krijgt een mooi uitgerold deeg.
Wat een fijn recept voor taart! Zou ik dit recept mogen delen op mijn blog http://budgetbakkerij.wordpress.com?
Leuke recepten heb je staan. Volgens mij heeft bijstandsgerechten geen probleem met het delen.
Ha Sandra, zeker niet. Daarom zijn er social media knoppen in de website gemaakt. Deel naar hartenlust! We hebben hier geen geheimen. groetjes, Merlien Welzijn