Sandra’s verjaardagstip met taart
Iedereen heeft wel eens wat te vieren. En, natuurlijk gaat het erom dat je elkaar op zulke momenten waardeert in een warm samenzijn. Het is daarnaast heel goed mogelijk om met een klein budget ook iets lekkers op tafel te zetten.
Perzik kruimeltaart ongeveer 2,20 euro voor 10 tot 12 stukken taart
Ingrediënten en kosten:
250 gram margarine (ruitjesmerk) € 0,40
150 gram suiker € 0,10
Een ei € 0,10
500 gram patentbloem € 0,45
Een zakje bakpoeder € 0,05
Scheut melk € 0,05
Snuf zout
1 groot blik perziken op siroop € 1,00
1 eetlepel aardappelzetmeel € 0,05
totaal: € 2,20
Bereiding:
De perziken uit blik in een vergiet laten uitlekken en het sap opvangen in een pannetje. Margarine op kamertemperatuur samen met het ei en de suiker in een kom. Met twee messen de margarine in stukken snijden en een flinke scheut melk toevoegen en driekwart van de bloem plus de bakpoeder. Met koele hand kneden en gaandeweg de rest bloem toevoegen. Je voelt zelf wel hoeveel totdat het deeg niet meer plakt en stevig is. Het moet een soepel deeg worden dat los laat van je handen en goed uit te rollen is.
Een grote (vlaai)taartvorm invetten en bestuiven met wat bloem. Bij gebrek aan een taartvorm kan je ook een ovenschaal gebruiken die je bekleed met bakpapier. Het deeg in een lap rollen van ongeveer een halve centimeter dik. De taartvorm bekleden met het deeg en her en der gaatjes in de bodem prikken met een vork. Het deeg dat overblijft terug doen in de mix kom en met 2 messen snijden tot kruimels.
De uitgelekte perziken in kleine stukken snijden. In een glas een klein beetje water doen en hier een eetlepel aardappelzetmeel in oplossen. Het opgevangen sap aan de kook brengen. Het water met zetmeel bij het kokende sap gieten en een minuutje zachtjes door laten koken. De stukjes perzik toevoegen.
De perzik en het sap op de taartbodem verdelen. De kruimels deeg uit de mix kom hierover verdelen en daarna ongeveer 25 minuten in de oven op 175 graden bakken. De kruimeltaart is te maken met alle soorten vruchten uit blik of pot.
2 eieren (0,26)
125 ml melk (0,07)
1 zakje bakpoeder
150 gr havermout (0,15)
Handvol rozijnen (0,10)
Snuf zout
beetje honing als je wilt
1 tl kaneel als je wilt
Totaal circa: € 0,68
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 graden (hete lucht oven).
Mix de havermout met de banaan, het bakpoeder en de eieren en de melk zodat het een massa wordt. Het beslag blijft erg dun, maar dat komt vanzelf goed. Voeg eventueel wat extra honing toe. Voeg de rozijnen, kaneel en een snufje zout toe.
Spuit de muffin vormpjes in met bakspray, of gebruik siliconen vormpjes en zet ze op een rooster. Verdeel het beslag over de bakjes. Bak de muffins in ongeveer 20 – 25 minuten gaar. De muffin is gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.
Sandra over haar muffins: Ik mix altijd een minuut of 3 tot 5, zodat de havermout goed fijn wordt. Op die manier zien de kinderen de vlokken niet meer terug. Overrijpe bananen zijn erg zoet. Als je die gebruikt heb je geen extra honing nodig.
En snijd je taart eens in 16 stukken ipv 12. Dat vindt niemand erg.
Als activiteit (voor een kinderfeestje )heb ik ook wel eens worste broodjes gemaakt. Een knak worstje in bladerdeeg laten rollen en wat geklutst ei erover. Leuk om te doen en daarna lekker om te eten.
Super idee zeg. Vooral die taart lijkt me heerlijk. Om wat extra kruimelig deeg voor de bovenkant te hebben, doe ik er altijd wat extra bloem door en wat suiker overheen strooien zorgt voor een mooie bruine bovenkant.
Wat voor een kinderfeestje ook altijd erg leuk is:
Een blikje knackworstjes uit laten lekken. Snij ze in drieën. (je kunt ook party worstjes nemen).
Ontdooi 2 of 3 plakken bladerdeeg en rol deze uit tot je ongeveer de dubbele grote hebt. Snij iedere plak in 8 stukken en rol daar een stukje knackworst in. 15 tot 20 minuten in de oven op 220 graden en je hebt een heerlijke snack. Wel regelmatig kijken, want het zou zonde zijn als ze aanbranden.
Je kunt in plaats van knackworstjes ook 100 gram gehakt in kleine staafjes rollen en deze in het bladerdeeg rollen.
Deze snack is wel iets duurder, maar ook erg leuk als traktatie op school.
wat een ontzettend leuke ideeën zeg. Ga ik zeker een keer iets van gebruiken.