Daja’s knoflooksoep
Geschikt voor 2 volwassenen
Smaakmakers: peterselie, 2 runderbouillonblokjes
Tip 1: de juiste hoeveelheid soep is voor een maaltijdsoep 500 ml, als tussendoortje of voorgerecht 200 ml per persoon
Tip 2: om soep te binden kan bloem, maïzena, een eidooier of crème fraîche gebruikt worden. De 3 laatstgenoemden kunnen simpelweg door de warme soep geroerd worden als die bijna klaar is. Gebruikt u bloem. Dan moet deze eerst enkele minuten lichtbruin gebakken worden in een klontje boter voordat de soep eraan wordt toegevoegd
Tip 3: om ervoor te zorgen dat spekjes minder vet zijn, kunnen ze vóór bereiding in keukenpapier gerold worden. Leg in een magnetronbestendige schaal met deksel en bak 1 minuut op vol vermogen. Het vet wat vrij komt wordt geabsorbeerd door het keukenpapier. Zo gaan de spekjes magerder de pan in. Ook kan de spek uitgebakken worden (zonder boter/olie) waarbij het vrijkomende vet wat als overtollig beschouwd wordt simpelweg weg geschept kan worden
Tip 4: voeg aan deze basissoep uw restjes groenten uit de koelkast toe. Kook ze mee en pureer ze samen met de knoflookteentjes tijdens de bereiding
Ingrediënten en kosten:
12 teentjes (circa 2 stuks) knoflook € 0,50
1 liter warm kraanwater
125 ml slagroom (light) € 0,50
200 gr spekreepjes € 0,66
handje maïzena
restjes groenten
totaal: € 1,66
Bereiding:
Trek een liter bouillon van het kraanwater en de 2 runderbouillonblokjes. Pel de knoflookteentjes. Voeg de knoflookteentjes toe en laat 20 minuten doorkoken. In de tussentijd bak de spekreepjes krokant. Schep de knoflookteentjes uit de bouillon. Blend/pureer ze met een beetje bouillon. Voeg het weer toe. Als het geheel kookt, voeg dan de room toe en een handje maïzena (of zoveel als nodig om de soep te binden naar uw smaak)
Daja over haar gerecht: krokant gebakken spek erbij geeft echt een lekkere twist. Garneer bij opdienen met de peterselie.