Heleens spitskoolstamppot

Heleens spitskoolstamppot
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Smaakmakers: 1 eetlepel kerriepoeder, peper, nootmuskaat

Tip 1: Jus kun je ook zelf maken. Na het bakken van vlees blijft er vleesvocht achter in de pan. Blus dat af met een kopje bouillon. Voeg dan telkens, al roerend, een klein beetje bloem toe tot de gewenste dikte bereikt is. Voeg dan heet water toe om de jus te lengen en laat goed doorkoken. Zet dan de hittebron uit en laat nog zeker 20 minuten staan. U maakt op deze manier 1,5-2 liter jus. Vries overgebleven jus in. Gebruik daar bijvoorbeeld ijsblokzakjes voor. Ontdooi en verwarm in een kleine pan telkens de benodigde hoeveelheid jusblokjes

Tip 2: het spitskoolseizoen loopt van mei tot en met augustus. Dan is deze groente zeer gunstig geprijsd.

Tip 3: om ervoor te zorgen dat spekjes minder vet zijn, kunnen ze vóór bereiding in keukenpapier gerold worden. Leg in een magnetronbestendige schaal met deksel en bak 1 minuut op vol vermogen. Het vet wat vrij komt wordt geabsorbeerd door het keukenpapier. Zo gaan de spekjes magerder de pan in. Ook kan de spek uitgebakken worden (zonder boter/olie) waarbij het vrijkomende vet wat als overtollig beschouwd wordt simpelweg weg geschept kan worden

Ingrediënten en kosten:

1/2e spitskool (circa 600 gr) € 0,62
750 gr (vastkokend) aardappelen € 0,75
1 zakje spekreepjes € 1,29
1 ui € 0,10
4 eieren € 0,60
1 zakje jus € 0,33
totaal: € 3,69

Bereiding:

Pel en snipper de ui. Snijd de spitskool in repen (halveer te lange repen). Kook de spitskool in circa 15-20 minuten gaar. Kook de aardappelen volgens de aanwijzing op de verpakking in een andere pan.  Zet een derde pan met water op en breng dit aan de kook. Voeg de eieren toe en laat 10 minuten doorkoken. Zet dan de hittebron uit en spoel de eieren koud af alvorens te pellen. Bak de spekreepjes uit in een koekenpan. Neem ze uit de pan en bak de ui circa 2-3 minuten in het overgebleven vet. Voeg de kerriepoeder toe en de spekreepjes en laat nog circa 2-3 minuten op laag vuur doorbakken.

Stamp de aardappelen en de spitskool met een beetje kookvocht van de spitskool. Voeg peper en nootmuskaat naar smaak toe. Roer de ui/spekjes erdoor heen.

Dien de stamppot op met wat jus en een eitje.

Heleen over haar gerecht: als je het lekker vindt kun je de spitskool en aardappelen ook met een scheutje melk stampen.

3 thoughts on “Heleens spitskoolstamppot

  1. Een variatie op dit recept:
    Fruit het uitje in een gewone pan in een flinke klont roomboter, 2 tl kerrie erbij en dan de kool toevoegen, deksel op de pan en 2 tot 3 minuten laten smoren, dan een glas water erbij en 20 minuten laten koken.
    aardappelpuree klaarmaken zoals aangegeven.
    Ik had dit keer een restje geruld gehakt van de taco’s over dus deze heb ik opgewarmd en door het deel van mijn kinderen gedaan (ik ben deeltijdvega ) en zelf een gepocheerd eitje erbij…
    Heerlijk!

Laat een reactie achter op Merlien Welzijn Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *