Jolanda’s witte bonensoep met mosterd en spekjes

Jolanda’s witte bonensoep met mosterd
Geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Smaakmakers: 3 kippenbouillonblokjes, 5 eetl. mosterd, zout, peper

Let op: de bereiding van dit gerecht start een nacht vooraf!

Tip 1: Als u de mogelijkheid heeft om aardappelen op een koele, donkere, vochtvrije plek te bewaren, niet in de buurt van uien en bij voorkeur in een houten kistje, dan loont het de moeite om een grotere voorraad in te slaan. Dat is per kilo goedkoper dan losse aardappelen. Onder geschetste condities zijn aardappelen zeker 3 maanden houdbaar. Snijd uitlopers zo snel mogelijk weg. Aardappelen staan volgens het Voedingscentrum in de top 10 van meest verspilde producten. Koop ze dus in de hoeveelheid die u nodig heeft, of bewaar ze op aangegeven wijze.

Ingrediënten

500 gram droge witte boontjes
2 aardappelen (optioneel)
250 gram (Bas vd Heiden) mager gerookte spekreepjes
2 middelgrote uien

Bereiding:

Zet de witte boontjes in 3 tot 4 liter water een nacht van te voren in de week, en kook ze gaar volgens de gebruiksaanwijzing. (In een snelkookpan is de kooktijd 7-11 minuten.)

Bak de spekreepjes krokant, haal ze uit het vet en zet ze apart. Pel en snipper de uien fijn, en fruit deze in het vet van de spekreepjes. Voeg 5 eetlepels mosterd toe. Fruit het mengsel nog circa 2 minuten onder continu omscheppen. Zet het dan apart.

Pak de pan met gekookte boontjes, en haal ongeveer 1/3 van de gekookte boontjes uit de pan en houd deze even apart. Voeg de kippenbouillonblokjes  toe aan de resterende boontjes en het kookvocht en pureer het helemaal glad met een staafmixer. Voeg het gefruite uitjes met mosterd mengsel toe, en roer de soep nog even door. Schil de aardappelen en rasp ze tot grove slierten en voeg de slierten (voordat ze verkleuren) direct toe aan de soep. Zet de pan weer op het fornuis, en verhit de soep totdat hij bijna aan de kook is. De aardappelreepjes zijn nu gaar. Voeg nu de spekreepjes  en de witte boontjes die apart stonden toe aan de soep. Proef de soep en voeg eventueel nog wat zout, peper of een likje mosterd toe naar smaak.

Jolanda over haar gerecht: als je de boontjes in een snelkookpan kookt, laat de pan dan afkoelen voordat je hem opent. Laat de pan niet “schrikken” om de druk eraf te halen. Hierdoor “exploderen” de boontjes als het ware, en zijn ze allemaal stuk. Mocht je dat overkomen, dan is er geen man overboord. In die situatie zet je geen boontjes aan de kant, want daar zitten te veel vliezen tussen, en dat “oogt” niet mooi in de soep. Dan pureer je gewoon alle boontjes met de mixer, en gebruik je alleen wat aardappelsliertjes als garnering. Als je dat niet wil, dan zou je ook van 1 of 2 eieren een paar dunne omeletjes kunnen bakken, en die in reepjes door de soep doen. In plaats van rauwe sliertjes aardappel, kun je ook een restant gekookte aardappelen van de dag ervoor erdoor doen. Mix die dan alleen wel gelijk met de witte boontjes, zodat je geen aardappelklonten in je soep krijgt. Kies voor een mosterd die jezelf lekker vind. Houd je niet van grove mosterd, dan gebruik je daar gewoon fijne mosterd voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *