Over Bijstandsgerechten

Bijstandsgerechten is een initiatief van Merlien Welzijn. Zij is als kind opgegroeid in een eenoudergezin wat rond kwam van een bijstandsuitkering. Intussen heeft zij gestudeerd en heeft al jaren een goed betaalde baan. De passie voor mensen die het met minder moeten doen is altijd gebleven. Na het lezen van de kabinetsplannen van Rutte II, eind 2012, herleefde het idee dat Merlien als kind had (namelijk om gerechten en tips te delen met een ieder die het niet zo breed heeft) weer op. Het zou mensen met een klein budget namelijk knap lastig gemaakt worden die komende regeerperiode.

Merlien Welzijn: “Ik ben maar 1 persoon met een goed idee en met de wil om te helpen. Mijn motto is echter ‘Alleen kan ik veel, maar samen nog veel meer’. Dit motto zou ik graag delen met iedereen die zich geroepen voelt om het verschil te maken. Ik besteed een deel van mijn inkomen al sinds jaar en dag aan anderen. Hetzij door spullen ter beschikking te stellen. Hetzij door mensen eens mee te nemen op een leuk dagje uit, of wat dan ook.

Samen met u zou ik een stapje verder willen gaan. Een website geeft de gelegenheid om 24 uur per dag zaken met elkaar uit te wisselen. Terwijl het voor u bijvoorbeeld de normaalste zaak van de wereld is dat je oud brood gebruikt voor één of ander creatief gerecht, zit iemand anders te tobben en gooit het helaas weg met pijn in het hart, bij gebrek aan inspiratie. Op deze plek kunt u tips met elkaar delen, en slimme gerechten posten. Die gerechten blijven altijd eigendom van uzelf. Ik doe er niets mee. In de budgetkookboeken van Bijstandsgerechten staan alleen mijn eigen recepten.

Bijstandsgerechten heeft geen juridische status en wordt door Merlien als vrijwilliger geleid. De samenwerking met anderen vindt plaats op basis van energie en een gezamenlijke passie. Kleine giften zijn welkom zolang die drempelbedragen bij de Belastingdienst niet te boven gaan. Op deze manier is er een ware Club van Gulle Gevers ontstaan. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden unieke bezoekers de website om inspiratie te vinden of om goede tips te delen.

Heb je mooie budgetrecepten of goede bespaartips? Mail ze gerust. Laten we er samen wat van maken!

Wilt u contact opnemen? Mail dan naar info@bijstandsgerechten.nl

37 gedachten over “Over Bijstandsgerechten

 1. Beste allemaal,

  Een bruine bonensoeprecept: makkelijk (aan te passen in hoeveelheid), snel, goedkoop:
  Prei, selderij en bouillonblokje in half kopje water: 5 min koken
  Pot bruine bonen erbij tot het kookt.
  Gas uit. Daarna mixer gebruiken. Klaar: een voedzaam recept

  Je kan er brood bij eten.
  Toevoegen naar wens: klontje roomboter of paar soepballetjes, stukje worst.

  Je kan dit recept in kleine en grote hoeveelheden maken.
  De verhouding die ik gebruik: 1 dunne of halve dikke prei, 1/3 bosje selderij, 1 kg blik bruine bonen.
  Die van AH gebruik ik niet meer: 0% zout is niet meer op te heffen omdat je de bonen alleen verwarmd. Ze blijven hard en smakeloos.
  Die van de lidl/aldi etc werken wel goed mee in de smaak.

  Het is een dikke soep. Kan je ook een dag tevoren maken. Krijg je plotseling een extra eter? Voeg dan wat water toe en meng het goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *