Werkloosheid blijft maar stijgen

In de afgelopen 3 maanden verloren iedere maand ongeveer 19.000 personen hun baan. Dit overkwam meer mannen dan vrouwen. 6,5% van de beroepsbevolking in Nederland heeft momenteel geen werk. Ongeveer 380.000 werklozen hebben een WW uitkering. Volgens het laatste persbericht van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistieken) zijn in totaal circa 650.000 personen werkloos.

Maar liefst 390.000 mensen ontvangen een bijstandsuitkering. In vergeljking met het vorige kwartaal zijn dat er 11.000 meer. Het CBS schrijft in haar persbericht hierover: De toename van het aantal personen met een bijstandsuitkering in het eerste kwartaal van 2013 is bijna net zo groot als de toename in geheel 2012. Voor veel mensen is er helaas geen werk. Na een periode van langdurige werkloosheid komen zij daarom in de bijstand terecht.

Het komt ook voor bij tweeverdieners dat één van de twee een baan verliest, in de WW komt, helaas geen werk vindt en daarna helemaal geen inkomen meer heeft. Als de partner inkomsten heeft, dan valt het recht op bijstand vaak weg.

Ook gaan er nog steeds erg veel bedrijfven en eenmanszaken failliet. Het CBS noteerde over het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 734 faillissementen per maand! Het CBS zegt hierover: Het voortschrijdend driemaandsgemiddelde kwam in maart uit op 734. Dat is de hoogste stand sinds de start van de reeks in 1981.

Er zijn dus ontzettend veel mensen die langdurig of plotseling veel minder geld hebben. Het kunnen blijven voorzien in de eigen basisbehoeften zoals eten en wonen beslaat de hoofdmoot van de aandacht. Bijstandsgerechten deelt daarom adviezen op het gebied van besparen en budgetgerechten. Deelt u mee?